Zupa krem z zielonych szparagów

Wiosna powoli się kończy, a wraz z nią wiele owoców i warzyw, na które czekało się cały rok. Nasz blog w maju i czerwcu wzbogacił się o wiele przepisów z wykorzystaniem szparagów, truskawek i rabarbaru. Jednym z ostatnich przepisów kończącym ten sezon jest zupa krem z zielonych szparagów ugotowana na wywarze z młodej włoszczyzny. Ponieważ lubimy mięsne dodatki, podaliśmy ją z chipsem z boczku.
Składniki na zupę krem z zielonych szparagów
- 500 g zielonych szparagów
- 2 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 kawałek pora (biała część)
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- kilka plasterków boczku w cienkich plasterkach
- 2 łyżki masła
|
Wykonanie
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Por dokładnie opłukać, żeby pozbyć się ewentualnego piasku. Warzywa przełożyć do garnka, wlać 1 litr wody, dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego, posolić. Gotować pod przykryciem 15 minut.
W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zielone szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, grubsze sztuki dodatkowo od połowy obrać, następnie wszystkie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojone ziemniaki oraz cebulę, smażyć 10 minut. Przełożyć do garnka z włoszczyzną.
Na tę samą patelnię wsypać szparagi, smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia się, przesypać do garnka. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie – ok. 15-20 minut. W razie potrzeby dolać wody.
Plastry boczku rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec z termoobiegiem 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Boczek również można usmażyć na suchej patelni.
Z zupy wyłowić ziele angielskie oraz liść laurowy, wyjąć włoszczyznę, zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Zupę krem z zielonych szparagów podawać z chipsami z boczku.
|
Podobne przepisy
