Sernik z jogurtów greckich

M&B
Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich upiekłam na 30 lipca, gdyż tego dnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. U mnie w rodzinie wszyscy lubią serniki, więc chciałam domownikom podać pyszny i lekki serowy wypiek. Ponieważ w sklepie nie było mojego ulubionego sera w wiaderku, wzięłam 3 jogurty greckie z myślą o serniku na zimno. To chyba jednak nie był dzień na niego, bo po przyjściu do domu zmieniłam zdanie i postanowiłam upiec sernik z jogurtów greckich. W ten sposób na naszym stole zagościł lekki, delikatny, waniliowy sernik, który polałam nieco kwaskowatą galaretką z czarnej porzeczki. Jakie to było wspaniałe połączenie, ja sama skusiłam się na dwa kawałki, choć ostatnio staram się ograniczyć ilość spożywanych kalorii. W braku wyrzutów sumienia pomogła mi świadomość, że sernik upiekłam, używając mniej kalorycznych od sera greckich jogurtów, a po wspaniałej degustacji wyruszyłam na długi spacer. 🙂

Sernik z jogurtów greckich – składniki

Sernik z jogurtów greckich:

  • 1 kg jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
  • 2 budynie waniliowe (po 64 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek wielkości M
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Spód z biszkoptów:

  • 150 g biszkoptów
  • 50 g masła

Galaretka porzeczkowa:

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy
  • kasza manna do obsypania formy






Wykonanie

Spód z biszkoptów:

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować margaryną i obsypać kaszą manną.

Masło rozpuścić w mikrofalówce, przestudzić.

Biszkopty pokruszyć w dłoniach, nie trzeba tego robić dokładnie, mogą zostać większe kawałki ciastek. Następnie wlać masło i połączyć je z biszkoptami. Całość przesypać do tortownicy, równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna.

Sernik z jogurtów greckich:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (ok. 10 minut). Zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce jogurtu, następnie bardzo powoli wlewać olej. Na koniec partiami wsypywać proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je w masę z jogurtów.

Na spód z biszkoptów wylać masę z greckich jogurtów. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (góra-dół), piec 50 minut, nie otwierać drzwiczek piekarnika. Po tym czasie sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, następnie lekko go uchylić i pozostawić jeszcze przez godzinę. W ten sposób sernik bez sera nie opadnie. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystygnięcia.

Galaretka porzeczkowa:

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia (ok. 5 minut). Po tym czasie rozpuścić ją w mikrofalówce, uważając, aby jej nie zagotować, gdyż straci swojej właściwości żelujące.

Czarne porzeczki opłukać, oderwać z gałązek, przełożyć do garnka. Dosypać cukier i postawić na małym ogniu. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.

Sernik z jogurtów greckich ozdobić galaretką z czarnych porzeczek.






Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik z jogurtów greckich
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis