Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich upiekłam na 30 lipca, gdyż tego dnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. U mnie w rodzinie wszyscy lubią serniki, więc chciałam domownikom podać pyszny i lekki serowy wypiek. Ponieważ w sklepie nie było mojego ulubionego sera w wiaderku, wzięłam 3 jogurty greckie z myślą o serniku na zimno. To chyba jednak nie był dzień na niego, bo po przyjściu do domu zmieniłam zdanie i postanowiłam upiec sernik z jogurtów greckich. W ten sposób na naszym stole zagościł lekki, delikatny, waniliowy sernik, który polałam nieco kwaskowatą galaretką z czarnej porzeczki. Jakie to było wspaniałe połączenie, ja sama skusiłam się na dwa kawałki, choć ostatnio staram się ograniczyć ilość spożywanych kalorii. W braku wyrzutów sumienia pomogła mi świadomość, że sernik upiekłam, używając mniej kalorycznych od sera greckich jogurtów, a po wspaniałej degustacji wyruszyłam na długi spacer. 🙂
Sernik z jogurtów greckich – składniki
Sernik z jogurtów greckich:
- 1 kg jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
- 2 budynie waniliowe (po 64 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek wielkości M
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Spód z biszkoptów:
- 150 g biszkoptów
- 50 g masła
Galaretka porzeczkowa:
- 250 g czarnych porzeczek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- kasza manna do obsypania formy
Wykonanie
Spód z biszkoptów:
Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować margaryną i obsypać kaszą manną.
Masło rozpuścić w mikrofalówce, przestudzić.
Biszkopty pokruszyć w dłoniach, nie trzeba tego robić dokładnie, mogą zostać większe kawałki ciastek. Następnie wlać masło i połączyć je z biszkoptami. Całość przesypać do tortownicy, równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna.
Sernik z jogurtów greckich:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (ok. 10 minut). Zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce jogurtu, następnie bardzo powoli wlewać olej. Na koniec partiami wsypywać proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je w masę z jogurtów.
Na spód z biszkoptów wylać masę z greckich jogurtów. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (góra-dół), piec 50 minut, nie otwierać drzwiczek piekarnika. Po tym czasie sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, następnie lekko go uchylić i pozostawić jeszcze przez godzinę. W ten sposób sernik bez sera nie opadnie. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystygnięcia.
Galaretka porzeczkowa:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia (ok. 5 minut). Po tym czasie rozpuścić ją w mikrofalówce, uważając, aby jej nie zagotować, gdyż straci swojej właściwości żelujące.
Czarne porzeczki opłukać, oderwać z gałązek, przełożyć do garnka. Dosypać cukier i postawić na małym ogniu. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Sernik z jogurtów greckich ozdobić galaretką z czarnych porzeczek.
Podobne przepisy
