Klopsy z indyka w sosie pomidorowym

Mięso mielone np. z indyka usmażone na patelni zna każdy i zazwyczaj sięga się po nie, gdy nie ma się czasu lub pomysłu na coś innego. Ale wystarczy dodać trochę przypraw, pomidorów i uzyskuje się bardzo smaczne i aromatyczne danie, czyli klopsy z indyka w sosie pomidorowym. Pomidory w puszce można zastąpić świeżymi z odrobiną cukru i łyżeczką koncentratu pomidorowego, więc zazwyczaj wszystkie składniki ma się w domu i nie trzeba nigdzie się ruszać, szczególnie gdy pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia.
Klopsy z indyka w sosie pomidorowym – składniki
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 1/2 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Do miski włożyć mięso mielone, cebulę, 1 łyżeczkę bazylii, bułkę tartą i wbić jajko. Dobrze posolić i popieprzyć, wymieszać. Lepić małe kuleczki.
Na rozgrzany olej wyłożyć klopsiki, obsmażyć z każdej strony. Gdy będą złociste, dodać pomidory razem z zalewą. Dosypać po pół łyżeczki bazylii, tymianku i pietruszki. Odparować wodę, żeby sos zgęstniał. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Klopsy z indyka podawać na gorąco, z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
Podobne przepisy
