Placek z agrestem

Placek z agrestem i kruszonką to prosty przepis na wakacyjne ciasto. Do jego zrobienia nie jest potrzebna waga, gdyż wszystkie składniki podane są w łyżeczkach, łyżkach i szklankach. Lubicie takie przepisy? Jeśli tak, to ten bardzo polecamy. Tym bardziej, że można go wykorzystać wiele razy, zmieniając tylko dodawane owoce. My mieliśmy świeżo zerwany agrest, więc tym razem powstał placek z agrestem i kruszonką, ale pyszny będzie także z wiśniami, brzoskwiniami czy borówkami.
Placek z agrestem – składniki
Ciasto:
- 500 g agrestu
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny (250 g) w temperaturze pokojowej
- 3 jajka wielkości M
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier wanilinowy (8g)
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła (100g)
|
Wykonanie
Kruszonka:
Wszystkie składniki umieścić w misce. Rozgniatać je między palcami, aby się połączyły i powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.
Ciasto:
Miękką margarynę włożyć do misy robota kuchennego. Ucierać ją z cukrem i cukrem wanilinowym, aż cukier się rozpuści. Następnie, miksując na wolnych obrotach, wbijać po jednym jajku. Przed dodaniem kolejnego poczekać, aż poprzednio dodane połączy się z margaryną.
Cały czas ucierając na niskich obrotach, dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce kwaśnej śmietany.
Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić na nim ciasto, rozsypać umyty agrest, lekko go docisnąć.
Wierzch ciasta posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Placek z agrestem i kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec przez 40-45 minut.
Po upieczeniu ciasto z agrestem wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
|
Podobne przepisy





