Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Domowy ocet ze skórek jabłek lub gruszek

domowy ocet ze skórek jabłek lub gruszek

Dzisiaj przepis na domowy ocet jabłkowy i ocet gruszkowy. 🙂 Oba zrobiliśmy jesieną zeszłego roku, sporo na nie czekaliśmy, tak jak receptura czekała na zamieszczenie tutaj. Pochmurne, zimne dni to dobry czas na nadrobienie zaległości, więc teraz opiszemy Wam, jak zrobić ocet z jabłek i ocet z gruszek. Przed nami okres zbierania tych owoców, więc może przy okazji robienia wypieków lub przetworów z tymi owocami, ktoś w Was pokusi się na nastawienie tego prozdrowotnego specyfiku.

Składniki na domowy ocet ze skórek jabłek lub gruszek

  • skórki uzyskane z obrania 1,5 kg jabłek lub gruszek
  • 1 l wody
  • 4 łyżki cukru




Wykonanie

Jabłka/gruszki dokładnie umyć i osuszyć, oderwać zdrewniałe ogonki. Następnie wydrążyć gniazda nasienne, usunąć obtłuczenia i miejsca nadpsute, obrać ze skórki. Jabłka/gruszki odłożyć, a skórki wraz z gniazdami nasiennymi umieścić w dużym, wyparzonym słoiku.

Wodę zagotować z cukrem, odstawić do przestygnięcia. Gdy woda ochłodzi się do temperatury pokojowej, zalać obierki z owoców, które powinny znaleźć się w całości pod powierzchnią wody. My, w celu utrzymania skórek pod wodą, włożyliśmy do słoika wyparzone wieczko po serze w wiaderku, w którym dodatkowo zrobiliśmy dziurki ostrym nożem. Taka prosta pomoc spowodowała, że skórki były cały czas zanurzone w wodzie, a dziurki zapewniały niezbędną filtrację. Górę słoika zabezpieczyć gazą i umocować ją za pomocą gumki recepturki, aby muszki owocówki nie mogły dostać się do środka

Tak przygotowany słoik postawić w ciemnym i ciepłym miejscu na około 4-5 tygodni. Codziennie trzeba taki ocet przemieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Ocet jabłkowy/gruszkowy jest gotowy, gdy przestanie się pienić i nie pojawiają się bąbelki powietrza, płyn się wyklaruje i zniknie drożdżowy zapach, a pojawi się octowy z nutą owocową. Wtedy ocet należy przelać przez gazę, zamknąć w wyparzonym słoiku lub butelce i odstawić. My nasz wyrób po trzech tygodniach ponownie przelaliśmy, tym razem przez filtr do kawy, aby pozbyć się małej ilości zawiesiny, która opadła na dno słoika, i uzyskać czysty oraz klarowny ocet ze skórek owoców.




3 Komentarzy

  1. Gosia
    23 października 2020    

    Dzięki! Super te Wasze eksperymenty, a ocet jabłkowy pyszny! 🙂

  2. M&B
    22 października 2020    

    Cześć, najważniejsze, że nie pleśnieje. 🙂 Tak dzieje się czasem przy fermentacji octów. W ten sposób powstaje tzw. „matka octowa”, która nie wpływa na właściwości octu. Po zakończeniu procesu klarowania normalnie przefiltruj ocet przez filtr np. do kawy i będzie ok. 🙂

  3. Gosia
    22 października 2020    

    Hej, nastawiłam ocet gruszkowy, wygląda i smakuje całkiem nieźle 😉 tylko konsystencja… jest bardzo gęsta, zawiesista. Jestem na etapie klarowania, gęstsza część ładnie osiada na dno ale nadal płyn jest gęsty. Czy to dobry objaw? Ocet jabłkowy jest bardziej wodnisty. Poradzicie? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.