Marmolada z pigwy

Wydawało się nam, że kulinarny jesienny sezon jest już za nami i czas ruszyć ze świąteczną tematyką, a tu w sklepie trafiliśmy na bardzo ładne i w dobrej cenie pigwy. Od razu pomyśleliśmy o marmoladzie z pigwy, która będzie idealna do przekładania piernika lub nadziewania pierniczków. Aromatyczna, gęsta i niezbyt słodka marmolada z owoców pigwy nie tylko sprawdzi się w świątecznych wypiekach, ale jest także dobrym dodatkiem do naleśników, słodkich bułek czy kanapek z białym serem.
Marmolada z pigwy – składniki
|
Wykonanie
Pigwy umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć pozostałości po kwiatku i ogonku. Owoce razem z pestkami i skórką pokroić w kostkę. Przesypać do dużego garnka z grubym dnem, wlać wodę oraz sok wyciśnięty z cytryn, wsypać cukier i postawić na ogniu. Zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 30 minut.
Po tym czasie zdjąć przykrywkę, kontynuować gotowanie przez kolejne 30 minut, od czasu do czasu pigwy przemieszać.
Garnek zdjąć z palnika, odstawić na 15 minut do przestygnięcia, po czym przetrzeć przez gęste metalowe sitko.
Marmoladę przekładać do wymytych i wyparzonych słoiczków.
Na dnie dużego garnka położyć bawełnianą ściereczkę, włożyć słoiki, zalać je do 3/4 wysokości ciepłą wodą. Gotować pod przykryciem przez 30 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania się wody.
Słoiczki z marmoladą z pigwy ostrożnie wyjąć, postawić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.
Z podanych składników otrzymaliśmy 2 1/2 kg przetworu z pigwy, który zamknęliśmy w siedmiu po ok. 300 ml słoiczkach.
|
Podobne przepisy
