Jabłkowy sernik na zimno

Na początku września mam w zwyczaju piec ciasta na powakacyjne spotkanie w pracy. Szukając ciekawych pomysłów, znalazłam przepis na jabłkowy sernik na zimno i od razu go poczułam. 🙂 Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste, nie wymaga on pieczenia, jedynie odrobiny oczekiwania na stężenie masy jabłkowo-serowej oraz jabłkowej galaretki. Sernik na zimno z jabłkami posmakował Koleżankom z pracy, a kilka osób poprosiło mnie o przepis – oto i on. 🙂
Jabłkowy sernik na zimno – składniki
Spód:
- 150 g herbatników
- 50 g bez
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
Masa jabłkowo-serowa:
- 200 g śmietany kremówki
- 300 g sera białego (z wiaderka)
- 800 g masy jabłkowej (jabłek prażonych)
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 cytryny (sok i skórka)
- 20 g żelatyny
Jabłkowa galaretka:
- 500 ml soku jabłkowego
- 4 łyżki cukru
- 10 g żelatyny
Wykonanie
Spód:
Herbatniki i bezy rozdrobnić np. w melakserze. Wymieszać z masłem do uzyskania konsystencji bułki tartej. Wysypać na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dokładnie docisnąć.
Masa jabłkowo-serowa:
Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody, dokładnie rozpuścić, przestudzić.
Ser biały, cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny zmiksować, dodać prażone jabłka i wymieszać. Stopniowo dodawać żelatynę, miksując na niskich obrotach.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać ją do masy serowo-jabłkowej. Wyłożyć na spód z herbatników i bez. Wstawić do lodówki do stężenia.
Jabłkowa galaretka:
Sok jabłkowy z cukrem podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać, aby się rozpuściła. Odstawić do przestygnięcia, a gdy będzie już tężała wylać na sernik.
Jabłkowy sernik na zimno wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podobne przepisy
