Biszkopt makowy

M&B
Biszkopt makowy

Kiedy w listopadzie robiliśmy listę pomysłów na świąteczne dania, jedynym z nich było ciasto z makiem. W grudniu plany były już bardziej konkretne, bo wiedzieliśmy, że będzie to tort pomarańczowy, do zrobienia którego upiekliśmy biszkopt makowy. Blaty biszkoptu z makiem można przełożyć dowolnym kremem, np. budyniowym lub z mascarpone, należy przy tym pamiętać, aby dobrze je wcześniej nawilżyć. Zerknijcie do nas ponownie za kilka dni, aby zobaczyć, jaki pomysł mieliśmy na tort świąteczny z makiem. 🙂

Biszkopt makowy – składniki

  • 5 jajek wielkości L
  • 150 g niebieskiego maku niemielonego
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, następnie wymieszać z makiem i skórką z pomarańczy.

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać po łyżce cukier. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach.

Do masy partiami delikatnie wmieszać mąki z makiem, przelać ją do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut – do suchego patyczka. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić i pozostawić biszkopt na 15 minut.

Biszkopt makowy wyjąć z piekarnika, zostawić w tortownicy do wystygnięcia.




Biszkopt makowy

Biszkopt makowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Biszkopt makowy
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis