Ogórki kanapkowe

Sezon ogórkowy w pełni i chociaż w tym roku wszystkie przetwory robimy z kupnych ogórków, nasza domowa spiżarnia wzbogaciła się o ogórki kanapkowe. Pod tą nazwą kryją się pyszne słodko-winne ogórki w zalewie z kurkumy, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Cienkie plastry ogórków pasują w sam raz rozmiarem do porannej kromki chleba zrobionej z ulubioną wędliną lub serem. Ogórki kanapkowe najlepiej zrobić z ogórków, które długością pasują do naszych słoików, wtedy wykorzystamy całą ich przestrzeń, a ogórków nie trzeba będzie dociskać, zaginać lub ucinać.
Ogórki kanapkowe – składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli kamiennej do przetworów
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
|
Wykonanie
Słoiki oraz nakrętki umyć i wyparzyć.
Ogórki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski używając krajalnicy lub ostrego noża. Układać je pionowo i ciasno w słoikach.
Do garnka wlać wodę i ocet, dodać obrane ząbki czosnku, wsypać cukier, sól, kurkumę, gorczycę i ziarenka pieprzu. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i zalewę gotować jeszcze 5 minut. Wyjąć czosnek, a następnie gorącą zalewą zalać przygotowane w słoikach ogórki, zakręcić.
Dno dużego, szerokiego garnka wyłożyć bawełnianą ściereczką, wstawić słoiki z ogórkami. Wlać tyle ciepłej wody, aby słoiki były zakryte w 3/4 ich wysokości. Postawić na ogień, pasteryzować przez 7-8 minut od czasu zagotowania się wody.
Ogórki kanapkowe na zimę ostrożnie wyjąć z garnka, postawić na stole zakrętkami do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do wystygnięcia. Zimne słoiki przenieść w chłodne i ciemne miejsce. Słoiczki można otworzyć już po tygodniu, ale ogóreczki najlepiej smakują po 4 tygodniach, kiedy to smaki dobrze się przenikną.
Z podanych składników zrobiliśmy 4 słoiczki po ok. 300- 350 ml.
|
Podobne przepisy
