Piernik z bakaliami

Ten piernik z bakaliami robi się u mnie w domu na każde Boże Narodzenie. Jest bogaty w dodatki i zawsze dłuży mi się czekanie, aż wreszcie będziemy mogli go zjeść. Z Martą nie odmówiliśmy sobie przyjemności spróbowania naszego wypieku – oczywiście dla dobra strony, żeby mieć pewność, że jest godny polecenia. 😉 Dzień po upieczeniu robiliśmy zdjęcia, i kolejne kawałki piernika z bakaliami zniknęły w naszych ustach, przynajmniej ocalała połówka ma teraz solidną porcję polewy. 🙂
Piernik z bakaliami – składniki
- 250 g margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów w płatkach
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- masło lub margaryna do natłuszczenia formy
Przygotowanie
Margarynę, cukier, wodę i kakao umieścić w garnku, podgrzewać do zagotowania. Odlać pół szklanki, resztę odstawić do wystygnięcia.
Do masy wbić 4 żółtka, wymieszać. Następnie przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawę do piernika, dokładnie połączyć składniki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wmieszać w ciasto. Na koniec dodać sparzone rodzynki, płatki migdałów, kandyzowaną skórkę pomarańczy i posiekane orzechy laskowe.
Keksówkę lub tortownicę natłuścić, wylać równomiernie ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu piernik polać pozostałą masą kakaową.
Piernik z bakaliami zawinąć, żeby nie wysechł, i pozostawić na tydzień.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Jola
30 października 2016 at 11:22
Bardzo dobry polecam Mam problem z cukrem (powyżej górnej normy ) w związku z tym zmniejszyłam ilość cukru (3/4 szklanki )był pyszny. POLECAM Jola
Proszę pomyślcie o tych którzy muszą mieć dietę dla diabetyków BYŁABYM BARDZO WDZIĘCZNA
Pozdrawiam Jola