Ćwikła z chrzanem

M&B
Ćwikła z chrzanem

Bez ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin. Najlepsza jest ta zrobiona z gotowanych buraczków i świeżo startego chrzanu, ale czasami zdarzało nam się przygotować ćwikłę z chrzanem ze słoiczka. Druga opcja pozwala uniknąć łzawienia oczu i pieczenia w nosie, jednak zdecydowanie wybieramy wersję z własnoręcznie startym korzeniem chrzanu.

Ćwikła z chrzanem – składniki
  • 1/2 kg buraków czerwonych
  • 60 g korzenia chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Buraczki ugotować w wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Chrzan obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Buraki wymieszać z chrzanem, dodać sok z cytryny, cukier i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Ćwikłę z chrzanem wstawić do lodówki na dzień lub dwa, aby smaki się przegryzły.

Zamiast startego korzenia chrzanu można użyć chrzanu ze słoiczka – 3-5 łyżek.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ćwikła z chrzanem
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis