Ćwikła z chrzanem

Bez ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin. Najlepsza jest ta zrobiona z gotowanych buraczków i świeżo startego chrzanu, ale czasami zdarzało nam się przygotować ćwikłę z chrzanem ze słoiczka. Druga opcja pozwala uniknąć łzawienia oczu i pieczenia w nosie, jednak zdecydowanie wybieramy wersję z własnoręcznie startym korzeniem chrzanu.
Ćwikła z chrzanem – składniki
- 1/2 kg buraków czerwonych
- 60 g korzenia chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Buraczki ugotować w wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Chrzan obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Buraki wymieszać z chrzanem, dodać sok z cytryny, cukier i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Ćwikłę z chrzanem wstawić do lodówki na dzień lub dwa, aby smaki się przegryzły.
Zamiast startego korzenia chrzanu można użyć chrzanu ze słoiczka – 3-5 łyżek.
|
Podobne przepisy
