Szpecle ze szpinakiem

Szpecle ze szpinakiem powstały, gdy do ciasta na dobrze nam znane niemieckie kluseczki dodaliśmy świeże liście szpinaku. Podobnie jak poprzednie szpecle, te także zjedliśmy z dodatkiem prażonej cebulki i żółtego sera. Szpecle ze szpinakiem równie dobrze będą smakowały podane do mięsa lub z podsmażonym na maśle szpinakiem.
Szpecle ze szpinakiem – składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 100 g świeżego szpinaku
Przygotowanie
Liście szpinaku dokładnie opłukać, przełożyć na sito do odkapania, następnie bardzo drobno posiekać.
Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajka, wodę i sól, wyrobić łyżką jednolite ciasto. Wsypać szpinak, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
W dużym garnku zagotować wodę, przecierać do niej ciasto przy użyciu tarki do szpecli lub łyżki cedzakowej. Kluseczki gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Przelać zimną wodą, żeby się nie posklejały.
Szpecle ze szpinakiem można podgrzać na patelni i podawać z podsmażaną lub prażoną cebulą.
Podobne przepisy
