Szpecle ze szpinakiem

M&B
Szpecle ze szpinakiem

Szpecle ze szpinakiem powstały, gdy do ciasta na dobrze nam znane niemieckie kluseczki dodaliśmy świeże liście szpinaku. Podobnie jak poprzednie szpecle, te także zjedliśmy z dodatkiem prażonej cebulki i żółtego sera. Szpecle ze szpinakiem równie dobrze będą smakowały podane do mięsa lub z podsmażonym na maśle szpinakiem.

Szpecle ze szpinakiem – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g świeżego szpinaku




Przygotowanie

Liście szpinaku dokładnie opłukać, przełożyć na sito do odkapania, następnie bardzo drobno posiekać.

Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajka, wodę i sól, wyrobić łyżką jednolite ciasto. Wsypać szpinak, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.

W dużym garnku zagotować wodę, przecierać do niej ciasto przy użyciu tarki do szpecli lub łyżki cedzakowej. Kluseczki gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Przelać zimną wodą, żeby się nie posklejały.

Szpecle ze szpinakiem można podgrzać na patelni i podawać z podsmażaną lub prażoną cebulą.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szpecle ze szpinakiem
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis