Brownie

Brownie – ciasto marzenie. Kto jeszcze nie zazna艂 jego smaku koniecznie musi to nadrobi膰 i upiec je, najlepiej wg naszego sprawdzonego przepisu. 馃檪 Na to ciasto z czekolady zawsze jest odpowiednia pora dla pary. A i samemu b臋d膮c mo偶na r贸wnie偶 pokusi膰 si臋 o co艣 wi臋cej ni偶 tabliczka czekolady. Zdecydowanie poprawia nastr贸j, os艂adza ka偶d膮 chwil臋 i sprawia, 偶e trudno oprze膰 si臋 kolejnej jego porcji. Czekoladowe brownie wy艣mienicie smakuje podane z lodami waniliowymi i odrobin膮 mi臋ty, polane sosem toffi lub otulone bit膮 艣mietan膮.
Brownie – sk艂adniki
- 120 g m膮ki pszennej
- 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 2 艂y偶ki gorzkiego kakao
- 150 g mas艂a
- 350 g cukru br膮zowego
- 80 g orzech贸w w艂oskich
- 3 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
|
Przygotowanie
Mas艂o roztopi膰, wymiesza膰 z cukrem br膮zowym, a gdy b臋dzie ju偶 rozpuszczony doda膰 roztrzepane jajka – ca艂y czas ubija膰 trzepaczk膮 do uzyskania jednolitej masy. Zdj膮膰 z ognia, doda膰 150 g po艂amanej gorzkiej czekolady oraz drobno posiekane orzechy.
M膮k臋, proszek do pieczenia i kakao przesia膰 przez sitko i stopniowo dodawa膰 do ciep艂ej masy czekoladowej. Wymiesza膰 dok艂adnie.
Form臋 do pieczenia ciasta posmarowa膰 mas艂em i wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia (papier powinien wystawa膰 poza form臋).
Wla膰 ciasto i kilka razy uderzy膰 form膮 o blat w celu usuni臋cia b膮bli powietrza. Powk艂ada膰 reszt臋 czekolady po艂amanej na drobne kawa艂ki.
Piekarnik rozgrza膰 do 180oC (z termoobiegiem), w艂o偶y膰 ciasto i piec je 30 – 35 minut. Po upieczeniu studzi膰 w uchylonym piekarniku.
Ciasto czekoladowe brownie doskonale smakuje podawane z lodami waniliowymi lub 艣mietankowymi.
|
Podobne przepisy





