Brownie

Brownie – ciasto marzenie. Kto jeszcze nie zaznał jego smaku koniecznie musi to nadrobić i upiec je, najlepiej wg naszego sprawdzonego przepisu. 🙂 Na to ciasto z czekolady zawsze jest odpowiednia pora dla pary. A i samemu będąc można również pokusić się o coś więcej niż tabliczka czekolady. Zdecydowanie poprawia nastrój, osładza każdą chwilę i sprawia, że trudno oprzeć się kolejnej jego porcji. Czekoladowe brownie wyśmienicie smakuje podane z lodami waniliowymi i odrobiną mięty, polane sosem toffi lub otulone bitą śmietaną.
Brownie – składniki
- 120 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g masła
- 350 g cukru brązowego
- 80 g orzechów włoskich
- 3 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
|
Przygotowanie
Masło roztopić, wymieszać z cukrem brązowym, a gdy będzie już rozpuszczony dodać roztrzepane jajka – cały czas ubijać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia, dodać 150 g połamanej gorzkiej czekolady oraz drobno posiekane orzechy.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do ciepłej masy czekoladowej. Wymieszać dokładnie.
Formę do pieczenia ciasta posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier powinien wystawać poza formę).
Wlać ciasto i kilka razy uderzyć formą o blat w celu usunięcia bąbli powietrza. Powkładać resztę czekolady połamanej na drobne kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), włożyć ciasto i piec je 30 – 35 minut. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.
Ciasto czekoladowe brownie doskonale smakuje podawane z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
|
Podobne przepisy
