Bananowa rolada bezowa
Po upieczeniu chałki pozostało kilka białek, więc wykorzystaliśmy je do zrobienia bezowej rolady z kremem bananowym. Pomysł powstał podczas wybierania napojów, pośród których stał nektar bananowy i od niego rozpoczęło się budowanie naszego deseru. Nadzieniem jest krem na bazie budyniu i banany, które nie tylko są świeżym, smacznym elementem, ale także nadają całości jeszcze ładniejszego wyglądu. Bananowa rolada bezowa jest puszysta i delikatna, więc stanowi idealną słodką przekąskę po obiedzie.
Bananowa rolada bezowa – składniki
Beza:
- 5 białek z jajek wielkości M
- 1 szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
Krem bananowy:
- 1 szklanka nektaru bananowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 2 banany
- cukier puder do podsypania
|
Przygotowanie
Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu ubijając. Gdy otrzyma się lśniącą i gęstą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować.
Masę równomiernie rozsmarować na całej powierzchni blachy z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, piec z termoobiegiem 25 minut.
Bezę po upieczeniu przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem (papierem do góry), zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
Krem bananowy:
W połowie szklanki nektaru bananowego wymieszać mąkę i jajko. Resztę nektaru zagotować z cukrem, wlać zawartość szklanki i energicznie mieszając trzepaczką, gotować do zgęstnienia i uzyskania konsystencji rzadkiego budyniu. Zestawić z ognia, na powierzchni położyć folię spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch, pozostawić do wystygnięcia.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia, a gdy budyń będzie już zimny, podgrzać żelatynę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i dokładnie rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia, ale nie stężenia.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno. Następnie trzepaczką wmieszać żelatynę do budyniu i stopniowo dodawać do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
Wykonanie
Na bezie leżącej na ściereczce rozprowadzić krem bananowy. W odległości 10 cm od dłuższego boku, od którego rozpocznie się zwijanie, ułożyć banany pokrojone na mniejsze kawałki. Zwinąć roladę, zawinąć ją w ściereczkę i przełożyć na dużą deskę, wstawić do lodówki.
Bananową roladę bezową podawać po całkowitym stężeniu kremu bananowego.
|
1 Komentarze
gin
31 stycznia 2017 at 16:56
Wygląda cudnie 🙂