Donaty

M&B
Donaty

Dopiero za trzy tygodnie jest Tłusty Czwartek, ale w naszej kuchni już teraz pachnie pączkami. Poprzedni weekend urządziliśmy sobie pod znakiem donatów, czyli kolorowych pączków z dziurką. Rano zagnietliśmy ciasto, zostawiliśmy je do wyrośnięcia, powycinaliśmy kształty, znów odstawiliśmy i mogliśmy zabierać się za smażenie. Pracy było niewiele, wszystko szło nam sprawnie i już po południu pyszne donaty stały na stole. 🙂

Donaty – składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 75 g masła
  • 1 łyżka wódki
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg smalcu
  • lukier
  • barwniki spożywcze
  • posypki




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać ciepłe mleko (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić je do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.

Do reszty mąki dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Wlać przestudzone masło i łyżkę wódki, ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 90 minut do wyrośnięcia.

Na oprószony mąką blat wyłożyć drożdżowe ciasto na donaty, krótko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy np. kubka i nakrętki wycinać koła z dziurką, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 40-50 minut.

W dużym garnku powoli rozgrzać smalec. Gdy osiągnie temperaturę 180oC, wkładać po 3-4 donaty, smażyć z obu stron po 1-2 minuty – aż staną się brązowe. Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Donaty ozdobić lukrem i wybranymi dodatkami.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Donaty
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis