Donaty

Dopiero za trzy tygodnie jest Tłusty Czwartek, ale w naszej kuchni już teraz pachnie pączkami. Poprzedni weekend urządziliśmy sobie pod znakiem donatów, czyli kolorowych pączków z dziurką. Rano zagnietliśmy ciasto, zostawiliśmy je do wyrośnięcia, powycinaliśmy kształty, znów odstawiliśmy i mogliśmy zabierać się za smażenie. Pracy było niewiele, wszystko szło nam sprawnie i już po południu pyszne donaty stały na stole. 🙂
Donaty – składniki
- 350 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 75 g masła
- 1 łyżka wódki
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 kg smalcu
- lukier
- barwniki spożywcze
- posypki
|
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać ciepłe mleko (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić je do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.
Do reszty mąki dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Wlać przestudzone masło i łyżkę wódki, ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 90 minut do wyrośnięcia.
Na oprószony mąką blat wyłożyć drożdżowe ciasto na donaty, krótko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy np. kubka i nakrętki wycinać koła z dziurką, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 40-50 minut.
W dużym garnku powoli rozgrzać smalec. Gdy osiągnie temperaturę 180oC, wkładać po 3-4 donaty, smażyć z obu stron po 1-2 minuty – aż staną się brązowe. Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Donaty ozdobić lukrem i wybranymi dodatkami.
|
Podobne przepisy
