Marmolada dyniowo-ananasowa
Na fali dyniowego przetwarzania unosimy się nadal. Aby na dłużej zachować smak tego jesiennego warzywa, postanowiliśmy zamknąć je w słoiczku. Naszą uwagę przykuł pomysł na zrobienie marmolady z dyni i ananasów w kompozycji z chilli i cytryną. Muszę powiedzieć, że od razu poczułam ten smak i pomimo iż przeglądaliśmy jeszcze wiele pomysłów, ten pozostał w mojej pamięci. To był bardzo słuszny wybór, smak wprost nieziemski i już chciało by się, żeby nadeszły ciemne poranki, aby otworzyć słoiczek marmolady dyniowo-ananasowej na śniadanie i posmarować nią świeżą bułeczkę. 🙂
Marmolada dyniowo-ananasowa – składniki
- 500 g miąższu z dyni
- 300 g ananasa
- 200 ml wody
- 350 g cukru
- 1/2 małej papryczki chilli
- 1 opakowanie kwasku cytrynowego
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 opakowanie dżemfixu 3:1
|
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać, wyciąć miękki środek z pestkami, pokroić na małą kostkę, odważyć 500 g.
Ananas obrać, pokroić na plastry, następnie na kostkę, usuwając twardy środek, odważyć 300 g.
Paprykę chilli umyć, usunąć pestki, drobno posiekać.
Dynię i ananas umieścić w garnku, dodać chilli, kwasek cytrynowy, sok i skórkę z cytryny, zasypać cukrem i dżemfixem, dolać wody, dobrze wymieszać. Postawić na średni ogień, gotować 20-25 minut bardzo często mieszając. Całość zmiksować używając blendera.
Gorącą marmoladę wkładać do słoiczków, szczelnie zamykać i postawić do góry dnem. Po wystygnięciu słoiki odwrócić.
Z podanych składników wychodzi ok. 800 ml marmolady dyniowo-ananasowej.
|