Dwukolorowa sałatka z pęczakiem
Ostatnio często przygotowywaliśmy obiady z kasz, a gotowanego pęczaku, po zrobieniu kotletów, została nam jeszcze spora ilość. Po rozejrzeniu się wśród naszych zapasów, wyjęliśmy puszkę fasolki, groszek oraz buraczki, z których po przygotowaniu prostych sosów powstała dwukolorowa sałatka z pęczaku. Bardzo pożywna, sycąca i zdrowa. 🙂
Dwukolorowa sałatka z pęczakiem – składniki
Sałatka:
- 2 szklanki pęczaku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 puszki groszku konserwowanego
- 1/2 puszki białej fasoli
- 4 buraczki czerwone
- 1 jabłko
- 1 cebula
Sos majonezowy:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sos winegret:
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Buraczki umyć, ugotować do miękkości. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę.
Pęczak 2-3 razy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 3 godziny. Po tym czasie w garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli i łyżką oleju – na szklankę pęczaku należy wlać 2 szklanki wody. Gotować na bardzo małym ogniu, pod uchyloną przykrywką, aż kasza zrobi się miękka, a woda zostanie wchłonięta. W czasie gotowania kaszy nie mieszać. Odstawić z ognia, przestudzić.
Fasolę białą oraz groszek odsączyć na sicie, pozostawić do odkapania.
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę.
Przygotować sos majonezowy, mieszając majonez ze śmietaną oraz sos winegret, mieszając ocet z solą i musztardą, na koniec dodać oliwę i dokładnie połączyć składniki.
Wykonanie
Kaszę wymieszać z groszkiem, białą fasolą, jabłkiem oraz cebulą i podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać pokrojone buraczki oraz sos winegret, do drugiej sos majonezowy. Obie doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
W misce układać naprzemiennie kaszę z buraczkami oraz kaszę z sosem majonezowym.
|