Drożdżowa babka z rodzynkami
Drożdżowa babka nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Pamiętam jak Babcia, a później Mama piekły po 6-8 wielkanocnych bab, które potem były układane od największej do najmniejszej – takiej do koszyczka. Lukrowane lub polewane czekoladą stały, pachniały i kusiły, bo przecież można je było zjeść dopiero w niedzielny poranek. Wtedy to znikały, chyba szybciej niż się pojawiały. 🙂
Drożdżowa babka z rodzynkami – składniki
- 250 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 50 g rodzynek
- skórka starta z jednej cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- margaryna do formy
- bułka tarta do formy
|
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać połowę letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić objętość.
Rodzynki zalać ciepłą wodą, pozostawić do nasiąknięcia, następnie odcedzić, oprószyć mąką.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, utarte żółtka, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut.
Wlać roztopione masło, ponownie wyrobić. Dodać rodzynki i startą skórkę z cytryny, zagnieść do równomiernego rozłożenia się dodatków. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut.
Drożdżową babkę przyozdobić np. lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami.
|