Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Drożdżowa babka z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

drożdżowa_babka_z_rodzynkami

Drożdżowa babka nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Pamiętam jak Babcia, a później Mama piekły po 6-8 wielkanocnych bab, które potem były układane od największej do najmniejszej – takiej do koszyczka. Lukrowane lub polewane czekoladą stały, pachniały i kusiły, bo przecież można je było zjeść dopiero w niedzielny poranek. Wtedy to znikały, chyba szybciej niż się pojawiały. 🙂

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 50 g rodzynek
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • margaryna do formy
  • bułka tarta do formy




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać połowę letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić objętość.

Rodzynki zalać ciepłą wodą, pozostawić do nasiąknięcia, następnie odcedzić, oprószyć mąką.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę.

Masło rozpuścić i wystudzić.

Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, utarte żółtka, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut.

Wlać roztopione masło, ponownie wyrobić. Dodać rodzynki i startą skórkę z cytryny, zagnieść do równomiernego rozłożenia się dodatków. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut.

Drożdżową babkę przyozdobić np. lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *