Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem

Powoli zbliżają się święta, zapasów przybywa, dlatego miejsce w lodówce i zamrażarce jest na wagę złota. Z tego powodu sięgnęliśmy po szpinak i zrobiliśmy z niego wyśmienitą zupę krem z dodatkiem groszku. Połączenie jest bardzo przyjemne, groszek jest dobrze wyczuwalny i dzięki niemu zupa zyskuje dodatkowych smaków. Jeżeli lubicie szpinak lub także i Wam przyda się dodatkowa przestrzeń w zamrażarce, wykorzystajcie nasz przepis. 🙂
Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem – składniki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 150 g mrożonego groszku
- 1,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego
- 40 g masła
- 1 czubata łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- śmietana 18%
- łuskany słonecznik
|
Wykonanie
Szpinak i groszek rozmrozić, odlać wodę.
W garnku rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Gdy powstanie piana, wlać rosół lub wywar warzywny, zagotować.
Dodać szpinak i groszek, gotować 15 minut od chwili zawrzenia.
Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szpinakową zupę krem podawać z kwaśną śmietaną i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
|
Podobne przepisy
