Gęsie żołądki

Gęsie żołądki to kolejny wpis inspirowany udziałem w warsztatach kulinarnych. Mnie to danie kojarzy się z kuchnią żydowską i nieco zabawną nazwą „gęsie pipki„. Danie jest proste do przygotowania, nie wymaga wielu składników, należy jednak pamiętać o częstym mieszaniu potrawy. Gęsie żołądki w sosie własnym najlepiej smakują z kaszą ugotowaną na sypko lub z puree z ziemniaków.
Gęsie żołądki – składniki
- 500 g gęsich żołądków
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/3 natki pietruszki
- gęsi lub kaczy smalec (ew. olej) do smażenia
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Gęsie żołądki dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a jeżeli mają nieprzyjemny zapach, należy je kilkakrotnie sparzyć gorącą wodą.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać. Razem wrzucić do garnka ze smalcem lub olejem, zeszklić. Włożyć żołądki, oprószyć solą i pieprzem, chwilę podsmażać, żeby się przyrumieniły. Wlać wino, a gdy się zredukuje, wlać tyle wody, żeby żołądki były całe przykryte. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godziny – aż mięso będzie miękkie. Zdjąć pokrywkę, sos zredukować.
Gęsie żołądki doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z posiekaną świeżą natką pietruszki.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Programista w kuchni
10 lutego 2017 at 09:47
Świetny przepis, uwielbiam podroby 🙂 Muszę przyznać, że nie spotkałem jeszcze w sklepach gęsich żołądków, ale teraz będę bardziej czujny i jak uda mi się kupić to na pewno spróbuję 🙂