Galaretkowiec
W środku zimy zachciało nam się kolorowego deseru i to w dodatku na zimno. Energię, radość i tęczowe barwy wniósł do naszej kuchni galaretkowiec, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego i galaretek. Uzyskanie dwunastu kolorowych warstw zajęło nam trochę czasu, ale już po drugiej warstwie wypracowaliśmy technikę ich wylewania i wszystko szło sprawnie. Po pokrojeniu efekt był zachwycający i z satysfakcją przyglądaliśmy się tęczowym kostkom galaretkowca. 🙂
Galaretkowiec – składniki
- 2,1 l jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 galaretki żółte
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 galaretki zielone
- 2 galaretki niebieskie
- 2 galaretki czerwone
- 2 galaretki bordowe
- 200 g herbatników
|
Wykonanie
Po dwie galaretki każdego koloru rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody (każdy kolor w osobnym naczyniu). Zostawić do lekkiego stężenia.
Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim herbatniki.
350 ml jogurtu wymieszać trzepaczką z połową pierwszej galaretki, wylać na herbatniki. Wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa stężała. Wyjąć, wylać resztę galaretki tego samego koloru i ponownie wstawić do lodówki.
Każdą kolejną kolorową warstwę przygotowywać z połowy galaretki wymieszanej z jogurtem i po stężeniu wylewać na nią czystą galaretkę.
Galaretkowiec pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
|
2 Komentarze
M&B
18 lutego 2017 at 17:29
Dziękujemy. 🙂 Nam też się podoba, a do tego galaretkowiec świetnie smakował.
Jaglusia
17 lutego 2017 at 22:47
To wygląda przecudownie!:) Jak z bajki.
https://jaglusia.wordpress.com/