Biszkopt
Podstawą wielu udanych przekładanych ciast jest upieczenie odpowiedniego biszkoptu. My wypróbowaliśmy wiele przepisów, a spośród nich z tego korzystamy najczęściej. Aby biszkopt się udał, należy przede wszystkim dobrze ubić białka, a na koniec ostrożnie i bardzo delikatnie wmieszać mąki, najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką. Po upieczeniu należy pozostawić go w zamkniętym piekarniku, aby nie opadał. Stosując się do tych zasad, mamy pewność, że biszkopt zawsze wyjdzie puszysty i lekki.
Biszkopt – składniki
- 9 jajek wielkości L
- 220 g drobnego cukru
- 140 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu ubijając. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, dodawać po jednym żółtku, każdorazowo dokładnie je wmiksowując na niewielkich obrotach.
Mąki pszenną i ziemniaczaną przesiać, partiami dodawać do ubitych jajek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Masę równomiernie rozprowadzić na blasze (25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem ok. 25 minut.
Biszkopt po upieczeniu pozostawić na 30 minut w zamkniętym piekarniku, po czym drzwiczki lekko uchylić i biszkopt wystudzić.
|