Biszkopt

M&B
Biszkopt

Podstawą wielu udanych przekładanych ciast jest upieczenie odpowiedniego biszkoptu. My wypróbowaliśmy wiele przepisów, a spośród nich z tego korzystamy najczęściej. Aby biszkopt się udał, należy przede wszystkim dobrze ubić białka, a na koniec ostrożnie i bardzo delikatnie wmieszać mąki, najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką. Po upieczeniu należy pozostawić go w zamkniętym piekarniku, aby nie opadał. Stosując się do tych zasad, mamy pewność, że biszkopt zawsze wyjdzie puszysty i lekki.

Biszkopt – składniki

  • 9 jajek wielkości L
  • 220 g drobnego cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu ubijając. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, dodawać po jednym żółtku, każdorazowo dokładnie je wmiksowując na niewielkich obrotach.

Mąki pszenną i ziemniaczaną przesiać, partiami dodawać do ubitych jajek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Masę równomiernie rozprowadzić na blasze (25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem ok. 25 minut.

Biszkopt po upieczeniu pozostawić na 30 minut w zamkniętym piekarniku, po czym drzwiczki lekko uchylić i biszkopt wystudzić.




biszkopt

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Biszkopt
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis