Dyniowe tiramisu
Tej jesieni przekonujemy się, że dynia może być dodawana do dobrze znanych ciast i deserów. I wcale nie schodzi na drugi plan, lecz często wzbogaca ich smak i pozwala nam na nowo cieszyć się ulubionymi słodkościami. Tak jest w przypadku dyniowego tiramisu, które wręcz nas zachwyciło i pokonało oryginalny włoski przepis. Zupełnie nowe spojrzenie na tiramisu. Zapomnijcie o kawie i amaretto, wyobraźcie sobie biszkopty zanurzone w mleczno-rumowej kąpieli i pokryte serkowo-dyniowym kremem. Jedna porcja tiramisu z dynią to za mało. 🙂
Dyniowe tiramisu – składniki
- 500 g serka mascarpone
- 200 g puree z dyni
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- 80 g brązowego cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- rum
- cynamon
- kakao
|
Przygotowanie
Puree z dyni wymieszać na jednolitą masę z cukrem, mascarpone i ekstraktem waniliowym, doprawić do smaku cynamonem.
Do głębszego naczynia o płaskim dnie wlać mleko oraz rum – w ilości uzależnionej od preferencji. W tej mieszance kolejno zanurzać biszkopty z obu stron (powinny lekko nasiąknąć ale nie rozmoczyć się). Od razu po namoczeniu każdy z nich ułożyć na dnie pucharka lub blachy (20/20 cm). Następnie wyłożyć na nich krem z dyni, ponownie warstwę namoczonych biszkoptów i masę dyniową. Ostatnią warstwą powinna być masa serkowo-dyniowa, którą należy posypać kakao oraz cynamonem.
Dyniowe tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin.
|