Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Dyniowe tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

dyniowe tiramisu

Tej jesieni przekonujemy się, że dynia może być dodawana do dobrze znanych ciast i deserów. I wcale nie schodzi na drugi plan, lecz często wzbogaca ich smak i pozwala nam na nowo cieszyć się ulubionymi słodkościami. Tak jest w przypadku dyniowego tiramisu, które wręcz nas zachwyciło i pokonało oryginalny włoski przepis. Zupełnie nowe spojrzenie na tiramisu. Zapomnijcie o kawie i amaretto, wyobraźcie sobie biszkopty zanurzone w mleczno-rumowej kąpieli i pokryte serkowo-dyniowym kremem. Jedna porcja tiramisu z dynią to za mało. 🙂

Składniki na dyniowe tiramisu

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g puree z dyni
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • rum
  • cynamon
  • kakao




Przygotowanie

Puree z dyni wymieszać na jednolitą masę z cukrem, mascarpone i ekstraktem waniliowym, doprawić do smaku cynamonem.

Do głębszego naczynia o płaskim dnie wlać mleko oraz rum – w ilości uzależnionej od preferencji. W tej mieszance kolejno zanurzać biszkopty z obu stron (powinny lekko nasiąknąć ale nie rozmoczyć się). Od razu po namoczeniu każdy z nich ułożyć na dnie pucharka lub blachy. Następnie wyłożyć na nich krem z dyni, ponownie warstwę namoczonych biszkoptów i masę dyniową. Ostatnią warstwą powinna być masa serkowo-dyniowa, którą należy posypać kakao oraz cynamonem.

Dyniowe tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *