Dyniowe tiramisu

M&B
dyniowe tiramisu

Tej jesieni przekonujemy się, że dynia może być dodawana do dobrze znanych ciast i deserów. I wcale nie schodzi na drugi plan, lecz często wzbogaca ich smak i pozwala nam na nowo cieszyć się ulubionymi słodkościami. Tak jest w przypadku dyniowego tiramisu, które wręcz nas zachwyciło i pokonało oryginalny włoski przepis. Zupełnie nowe spojrzenie na tiramisu. Zapomnijcie o kawie i amaretto, wyobraźcie sobie biszkopty zanurzone w mleczno-rumowej kąpieli i pokryte serkowo-dyniowym kremem. Jedna porcja tiramisu z dynią to za mało. 🙂

Dyniowe tiramisu – składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g puree z dyni
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • rum
  • cynamon
  • kakao




Przygotowanie

Puree z dyni wymieszać na jednolitą masę z cukrem, mascarpone i ekstraktem waniliowym, doprawić do smaku cynamonem.

Do głębszego naczynia o płaskim dnie wlać mleko oraz rum – w ilości uzależnionej od preferencji. W tej mieszance kolejno zanurzać biszkopty z obu stron (powinny lekko nasiąknąć ale nie rozmoczyć się). Od razu po namoczeniu każdy z nich ułożyć na dnie pucharka lub blachy (20/20 cm). Następnie wyłożyć na nich krem z dyni, ponownie warstwę namoczonych biszkoptów i masę dyniową. Ostatnią warstwą powinna być masa serkowo-dyniowa, którą należy posypać kakao oraz cynamonem.

Dyniowe tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin.




dyniowe tiramisu

dyniowe tiramisu

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dyniowe tiramisu
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis