Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zupa pieczarkowa

Print Friendly, PDF & Email

zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa bardzo często pojawiała się w moim domu rodzinnym. Mama zawsze robiła ją z dodatkiem ziemniaków, ja jednak wolę ją jeść z makaronem. Zupa pieczarkowa jest szybka w przygotowaniu, a sekret jej smaku tkwi i użyciu małych, białych pieczarek, które dopiero po podsmażeniu na maśle dodaje się do gotowanej zupy. Myślę, że na taką zupę mogłabym zaprosić Mamę. 🙂

Składniki na zupę pieczarkową

  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g makaronu (świderki lub rurki)
  • masło do smażenia




Wykonanie

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Skrzydełka opłukać, wrzucić do garnka z zimną wodą (ok. 2 litry), doprowadzić do wrzenia, zszumować. Wrzucić starte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, posolić i popieprzyć, gotować ok. 10 minut.

W tym czasie pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce w cienkie plasterki, a obraną cebulę pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż będą miały złoty kolor.

Pieczarki wraz z cebulą przełożyć do gotującego się mięsa oraz warzyw, wsypać makaron i gotować, aż będzie on al dente. Zestawić z ognia, dodać śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami gorącej zupy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę pieczarkową przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *