Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa bardzo często pojawiała się w moim domu rodzinnym. Mama zawsze robiła ją z dodatkiem ziemniaków, ja jednak wolę ją jeść z makaronem. Zupa pieczarkowa jest szybka w przygotowaniu, a sekret jej smaku tkwi i użyciu małych, białych pieczarek, które dopiero po podsmażeniu na maśle dodaje się do gotowanej zupy. Myślę, że na taką zupę mogłabym zaprosić Mamę. 🙂
Zupa pieczarkowa – składniki
- 3-4 skrzydełka z kurczaka
- 500 g małych pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g makaronu (świderki lub rurki)
- masło do smażenia
|
Wykonanie
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Skrzydełka opłukać, wrzucić do garnka z zimną wodą (ok. 2 litry), doprowadzić do wrzenia, zszumować. Wrzucić starte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, posolić i popieprzyć, gotować ok. 10 minut.
W tym czasie pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce w cienkie plasterki, a obraną cebulę pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż będą miały złoty kolor.
Pieczarki wraz z cebulą przełożyć do gotującego się mięsa oraz warzyw, wsypać makaron i gotować, aż będzie on al dente. Zestawić z ognia, dodać śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami gorącej zupy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę pieczarkową przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
|
Podobne przepisy
