Zupa pieczarkowa

M&B
Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa bardzo często pojawiała się w moim domu rodzinnym. Mama zawsze robiła ją z dodatkiem ziemniaków, ja jednak wolę ją jeść z makaronem. Zupa pieczarkowa jest szybka w przygotowaniu, a sekret jej smaku tkwi i użyciu małych, białych pieczarek, które dopiero po podsmażeniu na maśle dodaje się do gotowanej zupy. Myślę, że na taką zupę mogłabym zaprosić Mamę. 🙂

Zupa pieczarkowa – składniki

  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g makaronu (świderki lub rurki)
  • masło do smażenia




Wykonanie

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Skrzydełka opłukać, wrzucić do garnka z zimną wodą (ok. 2 litry), doprowadzić do wrzenia, zszumować. Wrzucić starte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, posolić i popieprzyć, gotować ok. 10 minut.

W tym czasie pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce w cienkie plasterki, a obraną cebulę pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż będą miały złoty kolor.

Pieczarki wraz z cebulą przełożyć do gotującego się mięsa oraz warzyw, wsypać makaron i gotować, aż będzie on al dente. Zestawić z ognia, dodać śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami gorącej zupy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę pieczarkową przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa pieczarkowa
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis