Likier kakaowy

M&B
Likier kakaowy

Światem zaczęła rządzić jesień” Tak śpiewa mi się od kilku dobrych dni. Dzisiejsza pogoda jest na to dowodem – od rana niebo zasnute chmurami, z których co jakiś czas pada deszcz. Gdyby nie możliwość wyjścia w moich kolorowych kaloszach, dzień byłby strasznie ponury. 😉 Rozweselić taki czas jak dzisiaj pomoże nam wyjątkowy napój -słodki i aromatyczny likier kakaowy. Nie taki ze sklepowej półki, lecz robiony samodzielnie. Przepis jest bardzo łatwy, a efektów można już skosztować po kilku dniach. My już się nim delektujemy, a Was zachęcamy do wypróbowania receptury. 🙂

Likier kakaowy – składniki

  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 200 ml spirytusu
  • 6 żółtek
  • 2-3 łyżki wrzątku




Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać. Kakao wymieszać z wrzątkiem do uzyskania gęstej i jednolitej masy, wlać do niej letnie mleko, rozmieszać i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, gdy masa będzie już dokładnie roztarta, wlewać stopniowo mleko z zaparzonym kakao. Następnie wlewać stopniowo spirytus, energicznie miksując, żeby składniki dobrze się połączyły.

Przelać do czystych butelek, dokładnie zamknąć. Likier odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsać.

Z podanych składników wychodzi ponad litr pysznego kakaowego likieru.

Spirytus można zastąpić wódką, likier będzie delikatniejszy ale tak samo smakowity.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Likier kakaowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis