Likier kakaowy
Światem zaczęła rządzić jesień” Tak śpiewa mi się od kilku dobrych dni. Dzisiejsza pogoda jest na to dowodem – od rana niebo zasnute chmurami, z których co jakiś czas pada deszcz. Gdyby nie możliwość wyjścia w moich kolorowych kaloszach, dzień byłby strasznie ponury. 😉 Rozweselić taki czas jak dzisiaj pomoże nam wyjątkowy napój -słodki i aromatyczny likier kakaowy. Nie taki ze sklepowej półki, lecz robiony samodzielnie. Przepis jest bardzo łatwy, a efektów można już skosztować po kilku dniach. My już się nim delektujemy, a Was zachęcamy do wypróbowania receptury. 🙂
Likier kakaowy – składniki
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 200 ml spirytusu
- 6 żółtek
- 2-3 łyżki wrzątku
|
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać. Kakao wymieszać z wrzątkiem do uzyskania gęstej i jednolitej masy, wlać do niej letnie mleko, rozmieszać i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, gdy masa będzie już dokładnie roztarta, wlewać stopniowo mleko z zaparzonym kakao. Następnie wlewać stopniowo spirytus, energicznie miksując, żeby składniki dobrze się połączyły.
Przelać do czystych butelek, dokładnie zamknąć. Likier odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsać.
Z podanych składników wychodzi ponad litr pysznego kakaowego likieru.
Spirytus można zastąpić wódką, likier będzie delikatniejszy ale tak samo smakowity.
|