Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Likier kakaowy

Print Friendly, PDF & Email

likier kakaowy

Światem zaczęła rządzić jesień” Tak śpiewa mi się od kilku dobrych dni. Dzisiejsza pogoda jest na to dowodem – od rana niebo zasnute chmurami, z których co jakiś czas pada deszcz. Gdyby nie możliwość wyjścia w moich kolorowych kaloszach, dzień byłby strasznie ponury. 😉 Rozweselić taki czas jak dzisiaj pomoże nam wyjątkowy napój -słodki i aromatyczny likier kakaowy. Nie taki ze sklepowej półki, lecz robiony samodzielnie. Przepis jest bardzo łatwy, a efektów można już skosztować po kilku dniach. My już się nim delektujemy, a Was zachęcamy do wypróbowania receptury. 🙂

Składniki na likier kakaowy

  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 200 ml spirytusu
  • 6 żółtek
  • 2-3 łyżki wrzątku




Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać. Kakao wymieszać z wrzątkiem do uzyskania gęstej i jednolitej masy, wlać do niej letnie mleko, rozmieszać i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, gdy masa będzie już dokładnie roztarta, wlewać stopniowo mleko z zaparzonym kakao. Następnie wlewać stopniowo spirytus, energicznie miksując, żeby składniki dobrze się połączyły.

Przelać do czystych butelek, dokładnie zamknąć. Likier odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsać.

Z podanych składników wychodzi ponad litr pysznego kakaowego likieru.

Spirytus można zastąpić wódką, likier będzie delikatniejszy ale tak samo smakowity.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *