Dyniowe drożdżowe bułeczki

M&B
Dyniowe drożdżowe bułeczki

Długi weekend był dobrą okazją do upieczenia czegoś na świeżych drożdżach, czasu mieliśmy dużo, więc ciasto mogło sobie spokojnie wyrastać. Ponieważ ostatnio nic nie robiliśmy z dyni, wymyśliliśmy dyniowe drożdżowe bułeczki z dodatkiem rodzynek. Mimo pierwszych objawów zimy za oknem, dynie są dalej dostępne w sklepach, więc polecamy wypróbowanie naszego przepisu, pomarańczowe bułeczki z pewnością nadadzą kolorów tym szarym dniom.

Dyniowe drożdżowe bułeczki – składniki

  • 150 g puree z dyni
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 20 ml miodu pitnego lub rumu

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania
  • odrobina mleka




Wykonanie

Puree z dyni przygotować wg przepisu z linku z ok. 180 g miąższu z dyni.

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Rodzynki zalać alkoholem.

Drożdże rozetrzeć z jedną czubatą łyżką cukru. Wlać szklankę lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC), wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiać do miski, wsypać pozostały cukier, sól, dodać wystudzone puree z dyni, żółtka i wyrośnięty rozczyn, wyrobić jednolite ciasto – może być ono nieco luźne i lepić się do ręki. Wsypać rodzynki wraz z alkoholem, wlać rozpuszczone masło, ponownie dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką, pozostawić na 40-50 minut w cieple do wyrośnięcia.

Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 jednakowej wielkości kawałki, z każdego formować kulę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Dyniowe drożdżowe bułeczki posmarować żółtkiem rozkłóconym z dodatkiem mleka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 25 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dyniowe drożdżowe bułeczki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis