Dyniowe drożdżowe bułeczki

Długi weekend był dobrą okazją do upieczenia czegoś na świeżych drożdżach, czasu mieliśmy dużo, więc ciasto mogło sobie spokojnie wyrastać. Ponieważ ostatnio nic nie robiliśmy z dyni, wymyśliliśmy dyniowe drożdżowe bułeczki z dodatkiem rodzynek. Mimo pierwszych objawów zimy za oknem, dynie są dalej dostępne w sklepach, więc polecamy wypróbowanie naszego przepisu, pomarańczowe bułeczki z pewnością nadadzą kolorów tym szarym dniom.
Dyniowe drożdżowe bułeczki – składniki
- 150 g puree z dyni
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 100 g masła
- 100 g rodzynek
- 20 ml miodu pitnego lub rumu
Dodatkowo:
- żółtko do posmarowania
- odrobina mleka
|
Wykonanie
Puree z dyni przygotować wg przepisu z linku z ok. 180 g miąższu z dyni.
Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.
Rodzynki zalać alkoholem.
Drożdże rozetrzeć z jedną czubatą łyżką cukru. Wlać szklankę lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC), wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski, wsypać pozostały cukier, sól, dodać wystudzone puree z dyni, żółtka i wyrośnięty rozczyn, wyrobić jednolite ciasto – może być ono nieco luźne i lepić się do ręki. Wsypać rodzynki wraz z alkoholem, wlać rozpuszczone masło, ponownie dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką, pozostawić na 40-50 minut w cieple do wyrośnięcia.
Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 jednakowej wielkości kawałki, z każdego formować kulę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Dyniowe drożdżowe bułeczki posmarować żółtkiem rozkłóconym z dodatkiem mleka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 25 minut.
|
Podobne przepisy
