Zupa krem z kalafiora

Po biedronkowej akcji świeżaków pozostał u nas kalafior i żeby nie było mu smutno, kupiliśmy na bazarku dorodną główkę świeżego kalafiora. Ten drugi został przerobiony na zupę krem z kalafiora, czyli delikatną, gęstą i sycącą zupę, którą można szybko zrobić po powrocie z pracy. Jako dodatków do podania kremu z kalafiora można użyć groszku ptysiowego lub makaronu, a zupa będzie tak samo dobrze smakowała.
Składniki na zupa krem z kalafiora
- 1 kalafior
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wywaru warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- masło do smażenia
|
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki.
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić cebulę, ziemniaki i czosnek, podsmażać, aż warzywa się zeszklą. Wlać wywar warzywny, gotować wszystko 10 minut, po czym dodać kawałki kalafiora i gotować zupę do jego miękkości.
Śmietankę kremówkę rozrobić z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, wlać ją do garnka, przegotować. Rozdrobnić blenderem do uzyskania gęstego kremu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę krem z kalafiora można podać z pieczywem, grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami dyni i słonecznika lub zjeść bez dodatków.
|
Podobne przepisy
