Szparagi z boczkiem z patelni

Przepis na szparagi z boczkiem z patelni jest tak prosty, że na jego napisanie wystarczyło 85 słów. Ta prosta do zrobienia przekąska lub przystawka, przyciągając zapachem i kolorami, szybko zniknie z talerzy domowników lub gości. Jeśli dodamy do nich jajko poszetowe lub sadzone raz młode ziemniaczki, będziemy mogli się cieszyć sycącym, smakowitym daniem obiadowym. 🙂
Szparagi z boczkiem z patelni – składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 300 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
Opcjonalnie do podania:
- jajka poszetowe
- twardy ser np. parmezan, grana padano
Wykonanie
Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, osuszyć.
Każdego szparaga owinąć plasterkiem boczku.
Szparagi w boczku ułożyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni – można użyć zarówno zwykłej, jak i grillowej. Smażyć z każdej strony przez kilka minut do zezłocenia się boczku.
Zielone szparagi z boczkiem z patelni podawać od razu po przygotowaniu. Danie można wzbogacić, dodając jajko poszetowe, sos holenderski lub posypując startym twardym serem.
Podobne przepisy
