Ciasto jogurtowe z truskawkami

Jakiś czas temu na naszym profilu na Instagramie jedna z obserwatorek napisała, że upieczone z naszego przepisu ciasto jogurtowe bardzo jej smakowało. Sami nabraliśmy ochoty na takie szybkie i proste ciasto ucierane z sezonowymi owocami. W ten weekend upiekliśmy więc ciasto jogurtowe z truskawkami. Przy okazji powstała krótka Instagramowa rolka, którą możecie obejrzeć na naszym profilu: Ciasto jogurtowe z truskawkami🙂
Ciasto jogurtowe z truskawkami – składniki
Owoce:
- 700 g truskawek
Ciasto jogurtowe:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka wielkości L
- 1 szklanka cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 50 g zimnego masła
Wykonanie
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Jeśli owoce są duże, przekroić je na pół.
Do miseczki wsypać mąkę i cukier, dodać zimne masło, rozdrabniać palcami do uzyskania kruszonki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta jogurtowego.
Do miski przełożyć jogurt, dodać jajka, cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksować do połączenia się składników. Następnie wlać olej, ponownie zmiksować. Na koniec wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na blachę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Powkładać w nie truskawki, wierzch posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (z termoobiegiem), piec 50-55 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto jogurtowe z truskawkami wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.
Podobne przepisy





