Potrawka z kurczaka z rosołu

Czy potrawka z kurczaka z rosołu jest także Waszym wspomnieniem z dzieciństwa? Jeśli tak, to witajcie w klubie. 🙂 Jeśli nie, to czym prędzej przeczytajcie ten opis, aby zaraz po tym przejść do listy składników i sposobu wykonania tego prostego, smacznego dania.
Potrawka z kurczaka z rosołu – składniki
- 1/2 kg mięsa kurczaka z rosołu
- 2 marchewki z rosołu
- 100 g mrożonego groszku
- 500 ml rosołu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kremówki 30%
Dodatkowo:
- koperek
Wykonanie
Mięso z rosołu oddzielić od kości, następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewki z rosołu pokroić w półplasterki lub kostkę.
Na patelnię wsypać mąkę, podsmażać kilka minut, aby nabrała złocistego koloru. Dodać masło, wymieszać z mąką (mogą zrobić się grudki), po czym wlać rosół i całość dokładnie wymieszać trzepaczką, by rozbić grudki. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać mrożony groszek, kawałki kurczaka oraz pokrojoną marchewkę, gotować kilka minut. Na koniec wmieszać sok z cytryny, kremówkę oraz posiekany koperek.
Potrawkę z kurczaka z rosołu podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem.
Podobne przepisy





