Botwinka z ziemniakami
Botwinka z ziemniakami należy do jednej z moich ulubionych wiosennych zup, choć muszę przyznać, że niezbyt często ją gotuję. Zazwyczaj jest tak, że spośród wiosennego bogactwa warzyw botwina jest przeze mnie omijana i nie wkładana do torby z zakupami. A przecież dobrze ugotowana botwinka to bogactwo smaków i aromatów. Tym razem postanowiłam więc, że buraczki z liśćmi znajdą się wśród przyniesionych z bazarku produktów i wylądują w garnku, zamieniając się w pyszną i lekką zupę botwinkę z tłuczonymi ziemniakami..
Botwinka z ziemniakami – składniki
- 1 pęczek botwinki + 1 burak, jeśli buraczki w botwinie są małe
- 500 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 pęczka koperku
- 100 ml śmietanki kremówki (30%)
- 2 łyżki octu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz, cukier do smaku
|
Wykonanie
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc tłuczkiem, przykryć pokrywką, aby nie wystygły.
Botwinę dokładnie umyć, odciąć buraczki, liście i łodygi zachować. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, liście i łodygi oddzielnie posiekać nożem.
Do garnka wsypać starte buraczki, łodygi (bez liści), marchew oraz pietruszkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, ziele angielskie i liść laurowy oraz wlać 1 litr zimnej wody. Gotować na średnim ogniu ok. 25 minut. Wlać ocet, dodać liście botwiny i pokrojony koperek, gotować ok. jednej minuty. Zupę botwinkę zdjąć z ognia.
Śmietankę kremówkę zahartować kilkoma łyżkami zupy, wlać ją do zupy, przemieszać.
Botwinkę z ziemniakami doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.
Na talerz wyłożyć porcję ziemniaków, wlać zupę. Botwinkę z ziemniakami można także podać w ugotowanym na twardo jajkiem oraz okrasą z cebuli i skwarek.
|
1 Komentarze
posmakujto!
19 maja 2018 at 21:16
Uwielbiam tą zupę! 🙂