Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej to łatwy i szybki sposób na przygotowanie sycącego i rozgrzewającego dania obiadowego. Z pewnością każda Pani domu ma swój ulubiony sposób na jego przygotowanie, jak też i preferowane dodatki, które wzbogacają smak gulaszu z łopatki wieprzowej. W tym przepisie użyliśmy niewielu dodatków, bardziej postawiliśmy na wydobycie smaku i zamknięcie go w aromatycznym i dość pikantnym sosie, co chyba nam się udało. 😉
Składniki na gulasz z łopatki wieprzowej
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 1/2 papryczki chili (bez pestek)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka estragonu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 2 liście laurowe
- 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mąka do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Łopatkę wieprzową umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem i słodką papryką, na koniec oprószyć mąką.
Paprykę umyć, usunąć nasiona oraz białe błonki, pokroić w paski.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, partiami wrzucać kawałki łopatki wieprzowej, obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka, a na tej samej patelni podsmażyć cebulę, papryczkę chili i czosnek, po czym przełożyć do mięsa. Dodać estragon, ziele angielskie, rozgniecione owoce jałowca, liście laurowe, zalać 1/2 litra gorącej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 40-50 minut. Następnie dodać mąkę pszenną rozrobioną z wodą oraz koncentrat pomidorowy, wrzucić paski czerwonej papryki, gotować jeszcze 10-15 minut.
Gulasz z łopatki wieprzowej doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Podawać z ziemniakami, ugotowaną kaszą lub makaronem.
|
Podobne przepisy
