Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszu to kolejna niezbędna na świątecznym stole potrawa, w końcu nie powinno na nim zabraknąć darów z sadu. Tradycyjny kompot ze suszonych polskich owoców, zawsze jest pachnący wędzonymi owocami i przyprawami, o głębokim i wyrazistym smaku. Bez niego nie byłoby świąt. 🙂 Jest on dopełnieniem 12 potraw, które zgodnie z tradycją powinno się zjeść tego wieczoru, a dodatkowo wspomaga trawienie, co przy dość ciężkich potrawach jest dobrodziejstwem. Kompot z suszu wybornie smakuje również w pierwszy dzień świąt, smaki są jeszcze bardziej wyraziste, słodkie i aromatyczne.
Wigilijny kompot z suszonych owoców – składniki
- 150 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 150 g suszonych śliwek (najlepiej polskich wędzonych)
- 3 suszone wędzone gruszki
- 5 goździków
- 1 kora cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 2,5-3 litry wody
Przygotowanie
Owoce wypłukać i wrzucić do dużego garnka, dodać goździki i korę cynamonu, zalać zimną wodą.
Gotować na wolnym ogniu, aż owoce napęcznieją, staną się miękkie, a woda uzyska głęboki brązowy kolor. Zazwyczaj potrzeba na to ok. 30-40 minut. Wigilijny kompot z suszonych owoców lekko przestudzić, dodać miód.
Podobne przepisy
