Wigilijny kompot z suszonych owoców

M&B
Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszu to kolejna niezbędna na świątecznym stole potrawa, w końcu nie powinno na nim zabraknąć darów z sadu. Tradycyjny kompot ze suszonych polskich owoców, zawsze jest pachnący wędzonymi owocami i przyprawami, o głębokim i wyrazistym smaku. Bez niego nie byłoby świąt. 🙂 Jest on dopełnieniem 12 potraw, które zgodnie z tradycją powinno się zjeść tego wieczoru, a dodatkowo wspomaga trawienie, co przy dość ciężkich potrawach jest dobrodziejstwem. Kompot z suszu wybornie smakuje również w pierwszy dzień świąt, smaki są jeszcze bardziej wyraziste, słodkie i aromatyczne.

Wigilijny kompot z suszonych owoców – składniki

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 150 g suszonych śliwek (najlepiej polskich wędzonych)
  • 3 suszone wędzone gruszki
  • 5 goździków
  • 1 kora cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 2,5-3 litry wody




Przygotowanie

Owoce wypłukać i wrzucić do dużego garnka, dodać goździki i korę cynamonu, zalać zimną wodą.

Gotować na wolnym ogniu, aż owoce napęcznieją, staną się miękkie, a woda uzyska głęboki brązowy kolor. Zazwyczaj potrzeba na to ok. 30-40 minut. Wigilijny kompot z suszonych owoców lekko przestudzić, dodać miód.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Wigilijny kompot z suszonych owoców
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis