Wigilijna kapusta z borowikami

Wigilijna kapusta z borowikami to nasza tegoroczna wersja postnej kapusty na Wigilię. W wielu domach danie to jest obowiązkową potrawą, która pojawia się każdego roku na wigilijnym stole. Z pewnością każda przygotowująca ją gospodyni ma swoje ulubione dodatki, sprawiające, że kiszona wigilijna kapusta smakuje tego dnia wyjątkowo. U nas jest ich niewiele, bo przecież wystarczy dobrej jakości kiszona kapusta oraz garść grzybów, aby powstało proste i bardzo apetyczne danie. 🙂
Wigilijna kapusta z borowikami – składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 40 g suszonych borowików
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- 5 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Wykonanie
Suszone borowiki przepłukać, zalać zimną wodą, odstawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie przez 30 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Wodę zachować, a grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić ją na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec, ziarenka pieprzu oraz kminek. Wlać wodę z gotowania grzybów, dodać podsmażoną cebulę.
Wigilijną kapustę z borowikami gotować na małym ogniu przez 2-2 1/2 godziny – w razie potrzeby dolewać niewielkie ilości wody. Potrawę doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Podobne przepisy
