Klopsiki w sosie śmietanowym
Klopsiki w sosie śmietanowym to obiad zainspirowany gotowym daniem, które można znaleźć na sklepowych półkach. Chociaż określenie „gotowe danie” to za dużo powiedziane, bo wszystkie składniki trzeba samemu przygotować, a dopiero do nich wsypać paczkę z przyprawami i różnymi wzmacniaczami smaku. Dlaczego więc wszystkiego nie przygotować samodzielnie?
Klopsiki w sosie śmietanowym nie tylko bardzo ładnie wyglądają ale są naprawdę smaczne. Do tego przygotowanie jest proste i nie potrzeba wielu składników. Można je tylko polecić. 🙂
Klopsiki w sosie śmietanowym – składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 duża marchewka
- 1 średni korzeń pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 200 g groszku konserwowego
- 25 g topionego serka śmietankowego
- 150 ml kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Marchew i korzeń pietruszki obrać, umyć i pokroić na cienkie słupki. Wrzucić na patelnię z olejem, smażyć, aż warzywa zmiękną. Odłożyć na talerzyk.
Do mięsa mielonego dodać jedną łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i lepić małe kuleczki. Podsmażyć je na złoto na patelni, na której wcześniej były warzywa.
Do mięsa wlać wodę z rozrobioną mąką ziemniaczaną, kremówkę, dodać serek topiony, wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę natki pietruszki, podsmażoną marchew i korzeń pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zagotować i trzymać na ogniu jeszcze kilka minut, żeby sos lekko zgęstniał. Na koniec do klopsików w sosie śmietanowym wsypać odsądzony groszek.
|