Sos pomidorowy do pizzy

M&B
Sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do pizzy lub tart wytrawnych. Wedle upodobań można go doprawić dodatkowym czosnkiem lub ulubionymi przyprawami. Jest gęsty, więc nie rozmoczy ciasta, a przy tym nada lekkiej wilgoci i aromatów.

Sos pomidorowy do pizzy – składniki

  • 2 duże pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce do czosnku.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kostki.

Na oliwie przez kilka minut podsmażać cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i gałązkę tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, należy często mieszać.

Przed nałożeniem sosu pomidorowego na pizzę wyjąć gałązkę tymianku.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sos pomidorowy do pizzy
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis