Karp w galarecie

Karp w galarecie jest najlepszy u Ciocia Basi, to u Niej zawsze jest podawany na świąteczny stół. U nas w domu karpia tylko się smaży, więc możliwość skosztowania karpia w galarecie jest bezcenna. W tym przepisie na tę świąteczną rybę po raz pierwszy klarowaliśmy galaretę i to był doskonały pomysł, bo wyszła ona przezroczysta, przez co karp i warzywa prezentowały się na talerzu godnie, jak na okazję przystało. 😉
Karp w galarecie – składniki
- 4 dzwonka z karpia
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 białko
- 1,5 łyżki octu winnego
- 3-4 łyżeczki żelatyny (ilość odpowiednia na 1 litr wody)
- sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Dzwonka karpia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć cebulą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Marchewki, pietruszkę, seler obrać, pokroić na części. Włożyć je do dużego i płaskiego garnka, wlać 1,5 litra wody, dodać liść laurowy, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować przez godzinę, aby uzyskać wywar warzywny. Warzywa oraz przyprawy wyłowić, a do wywaru włożyć dzwonka karpia, gotować je na małym ogniu przez 20 minut, nie mieszać. Następnie rybę delikatnie odłowić i przełożyć na talerz, wyjąć ości. Wywar przecedzić przez gęste sito, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, odmierzyć 1 litr. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w plastry, będą ozdobą karpia w galarecie.
1 litr wywaru ponownie wlać do garnka, wstawić na mały ogień. Wlać do niego roztrzepane białko oraz ocet, doprowadzić do wrzenia, przelać wywar przez gęste sito wyłożone kilkoma warstwami gazy.
Sklarowany wywar ponownie przelać do garnka, podgrzać go i dodać rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, przestudzić.
Na dno naczynia, w którym będzie podawany karp, wylać kilka łyżek galarety, ułożyć dekoracyjnie karpia oraz warzywa i stopniowo wlewać wywar z żelatyną, najlepiej jest wlewać koleją porcję po stężeniu poprzedniej.
Karpia w galarecie wstawić do lodówki na kilka godzin, podawać dobrze schłodzonego z dodatkiem cytryny lub octu.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Magda
22 grudnia 2016 at 23:22
Rzeczywiscie ślicznie wygląda w tej galarecie))
Nigdy nie robilam.