Naleśniki z serem

Niedzielne śniadanie, które wprost uwielbiamy, więc przynajmniej raz w miesiącu serwujemy sobie naleśniki pod różnymi postaciami. Dzisiaj mieliśmy ochotę na coś słodkiego, dlatego Mój B. przygotował ciasto, ja biały ser z cukrem i śmietaną, a później wspólnie je piekliśmy naleśniki i wypełnialiśmy serowym nadzieniem. Wszystko szło nam sprawnie i mimo że przygotowywanie naleśników zawsze trwa długo – znacznie dłużej niż płatków na mleku – szybko się z nimi uwinęliśmy i mogliśmy zasiąść do jedzenia. Takie
Naleśniki z serem – składniki
Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 1 jajko
- czubek noża proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 250 g białego sera
- 200-300 ml śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- cukier do smaku
|
Przygotowanie
Naleśniki:
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.
W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.
Nadzienie:
Biały ser pognieść ze śmietaną i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Posłodzić do smaku.
Wykonanie
Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz.
Na naleśnikach rozprowadzić cienką warstwę sera, złożyć w trójkąty lub zawinąć w rulon. Naleśniki z serem można podawać cukrem lub ulubionymi polewami.
|
Podobne przepisy
