Leśny mech z brzoskwiniami

M&B
Leśny mech z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami to idealna propozycja na wielkanocne ciasto. Sami zobaczcie na zdjęcia – jest w wiosennym, zielonym kolorze, z którym kontrastuje kolor soczystej brzoskwini. To ciasto robiliśmy już w wielu wersjach, na wiele mamy jeszcze pomysły, ale teraz raczymy się najczęściej tą zielono-biało-pomarańczową wersją. A kończąc ten krótki opis, możemy napisać, że szpinakowe ciasto z brzoskwiniami na pewno stanie się hitem świątecznych spotkań i szybko zniknie z talerzy wszystkich Gości.

Leśny mech z brzoskwiniami – składniki

Szpinakowe ciasto:

  • 200 g szpinaku baby
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 jajek wielkości L
  • 200 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody

Krem z brzoskwiniami:






Przygotowanie

Szpinakowe ciasto:

Szpinak zblendować z dodatkiem soku z cytryny.

Jajka wbić do misy robota kuchennego, wsypać cukier i ubić na puszystą, białą masę. Stopniowo wlewać do niej olej, mieszając na najniższych obrotach. Następnie dodawać po łyżce zblendowanego szpinaku.

W misce wymieszać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz sodę. W 3-5 partiach przesiewać do szpinakowej mieszaniny, każdą partię dobrze wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach robota kuchennego.

Ciasto wylać do formy do pieczenia (22/32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec z termoobiegiem 55-60 minut – do suchego patyczka.

Po upieczeniu szpinakowe ciasto pozostawić na 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po tym czasie wyjąć je i zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Krem z brzoskwiniami:

Brzoskwinie z puszki odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki. Sok zachować do nasączenia ciasta.

Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

Do misy robota kuchennego przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Dwie łyżki wymieszać z przestudzoną żelatyną, wmieszać do kremu ze śmietany i mascarpone.

Część masy można przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, aby udekorować nią ciasto, i schować do lodówki. Do pozostałej masy wmieszać pokrojone na kawałki brzoskwinie.

Wykonanie

Szpinakowe ciasto po wystygnięciu wyjąć z formy, następnie przekroić na trzy blaty. Dolny blat włożyć z powrotem do blachy, nasączyć go częścią soku z brzoskwiń. Nałożyć połowę kremu z brzoskwiniami, ułożyć drugi blat, nasączyć go sokiem, wyłożyć i równomiernie rozprowadzić resztę kremu. Na wierzch wyłożyć pokruszoną ostatnią część ciasta ze szpinakiem, skropić sokiem z brzoskwiń.

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami ozdobić odłożonym kremem, świeżymi owocami lub sezonowymi ozdobami.






Leśny mech z brzoskwiniami

Leśny mech z brzoskwiniami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Leśny mech z brzoskwiniami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis