Leśny mech z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami to idealna propozycja na wielkanocne ciasto. Sami zobaczcie na zdjęcia – jest w wiosennym, zielonym kolorze, z którym kontrastuje kolor soczystej brzoskwini. To ciasto robiliśmy już w wielu wersjach, na wiele mamy jeszcze pomysły, ale teraz raczymy się najczęściej tą zielono-biało-pomarańczową wersją. A kończąc ten krótki opis, możemy napisać, że szpinakowe ciasto z brzoskwiniami na pewno stanie się hitem świątecznych spotkań i szybko zniknie z talerzy wszystkich Gości.
Leśny mech z brzoskwiniami – składniki
Szpinakowe ciasto:
- 200 g szpinaku baby
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 jajek wielkości L
- 200 g cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody
Krem z brzoskwiniami:
- 1 puszka brzoskwiń
- 500 ml kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Szpinakowe ciasto:
Szpinak zblendować z dodatkiem soku z cytryny.
Jajka wbić do misy robota kuchennego, wsypać cukier i ubić na puszystą, białą masę. Stopniowo wlewać do niej olej, mieszając na najniższych obrotach. Następnie dodawać po łyżce zblendowanego szpinaku.
W misce wymieszać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz sodę. W 3-5 partiach przesiewać do szpinakowej mieszaniny, każdą partię dobrze wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach robota kuchennego.
Ciasto wylać do formy do pieczenia (22/32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec z termoobiegiem 55-60 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu szpinakowe ciasto pozostawić na 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po tym czasie wyjąć je i zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Krem z brzoskwiniami:
Brzoskwinie z puszki odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki. Sok zachować do nasączenia ciasta.
Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Do misy robota kuchennego przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Dwie łyżki wymieszać z przestudzoną żelatyną, wmieszać do kremu ze śmietany i mascarpone.
Część masy można przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, aby udekorować nią ciasto, i schować do lodówki. Do pozostałej masy wmieszać pokrojone na kawałki brzoskwinie.
Wykonanie
Szpinakowe ciasto po wystygnięciu wyjąć z formy, następnie przekroić na trzy blaty. Dolny blat włożyć z powrotem do blachy, nasączyć go częścią soku z brzoskwiń. Nałożyć połowę kremu z brzoskwiniami, ułożyć drugi blat, nasączyć go sokiem, wyłożyć i równomiernie rozprowadzić resztę kremu. Na wierzch wyłożyć pokruszoną ostatnią część ciasta ze szpinakiem, skropić sokiem z brzoskwiń.
Ciasto leśny mech z brzoskwiniami ozdobić odłożonym kremem, świeżymi owocami lub sezonowymi ozdobami.
Podobne przepisy





