Syrop z mniszka lekarskiego
Przełom kwietnia i maja to magiczny czas – świat nabiera kolorów, w powietrzu unoszą się delikatne zapachy kwitnących kwiatów oraz drzew owocowych. Pośród zieleni traw wzrok przyciągają żółte główki mniszka lekarskiego, powszechnie traktowanego jak chwast, choć roślina ta powinna bardziej słynąć ze swoich prozdrowotnych właściwości. Przyznam się szczerze, że dopiero w zeszłym roku po raz pierwszy tak właśnie podeszłam do tej rośliny i zrobiłam syrop z kwiatów mniszka. I muszę powiedzieć, że byłam zachwycona smakiem, konsystencją i właściwościami, jakie ma domowy miód z mniszka. Idealnie sprawdził się jako dodatek do herbaty lub mojej ulubionej wody z cytryną i kandyzowanym imbirem. Jestem przekonana, że codzienne picie napojów z dodatkiem syropu z mniszka lekarskiego wzmocniło moją odporność, tej jesieni i zimy nie chorowałam. 🙂
Zachęcam więc i Was do zrobienia domowego syropu z mniszka lekarskiego, przepis jest prosty, a miodek mniszkowy zamknięty w słoiczku będzie Wam nie tylko smakował, ale także wpływał korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Syrop z mniszka lekarskiego – składniki
- 500 kwiatów mniszka lekarskiego (ok. 1 kg)
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- sok z 2 cytryn
Wykonanie
Kwiaty mniszka lekarskiego zebrać w słoneczny dzień, najlepiej przed południem. Zbierać dobrze rozwinięte kwiaty, najlepiej od razu zwracać uwagę, aby zielonych części rośliny było jak najmniej.
Zebrane kwiaty rozłożyć na gazetach lub jasnym kawałku materiału na około godzinę – w tym czasie z kwiatów powinny wyjść wszelkie robaczki. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz syrop nie będzie gorzki, zalecamy usunięcie zielonych części okalających kwiaty. Nie jest to jednak konieczne, także z nimi syrop zachowa swoje lecznicze właściwości oraz smak.
Płatki mniszka lekarskiego zalać 1 litrem zimnej wody, czasami, gdy kwiatów jest więcej lub gdy były one duże, ilość wody można zwiększyć do 1,5 litra. Kwiaty mniszka lekarskiego lekko ugnieść i postawić na ogniu. Gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć garnek i odstawić go w chłodne miejsce najlepiej na całą dobę.
Następnego dnia zlać odwar, a z kwiatów wycisnąć dokładnie sok. Przelać do garnka, wsypać cukier oraz wlać sok wyciśnięty z cytryn. Opcjonalnie można także dodać skórkę startą z jednej z nich. Gotować na małym ogniu przez 1-2 godziny, do momentu uzyskania konsystencji syropu. Od razu przelewać do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczko i postawić na nim słoik. Zimne słoiki przenieść w chłodne i ciemne miejsce.
Syrop (miodek) z mniszka lekarskiego można przechowywać nawet rok, ze względu na dużą ilość cukru jest on dobrze zakonserwowany.