Jajko poszetowe
Jajko poszetowe, inaczej zwane jajkiem w koszulce, zrobiliśmy sobie na sobotnie śniadanie. Ponieważ mieliśmy sporo czasu i nie byliśmy bardzo głodni, postanowiliśmy sprawdzić trzy sposoby na jego przygotowanie. W efekcie tych kulinarnych zabaw każde z nas miało do zjedzenia po 3 jajka w koszulce, które z dodatkiem grzanek i świeżych warzyw stanowiły sycący posiłek na początek dnia. Przygotowanie jajek poszetowych wcale nie jest trudne, szybko można załapać jak je gotować, aby miały ładny kształt oraz płynne żółtko w środku. Zachęcamy do eksperymentowania i zrobienia dla siebie i swoich bliskich jajka w nieco innym wydaniu.
- 1-2 jajka
- 2 łyżeczki octu 10%
Wykonanie
Każde jajko należy przygotowywać oddzielnie, zaczynając od wybicia go do miseczki, uważając, aby nie uszkodzić żółtka.
Do garnka wlać 1 litr wody i dodać ocet, zagotować, po czy zmniejszyć ogień, tak aby woda bulgotała. Zamieszać wodę łyżką, doprowadzając do powstania wiru. W jego środek wlać ostrożnie wbite jajko, odczekać 2-3 minuty i wyłowić je łyżką cedzakową, wyłożyć na papierowy ręcznik.
|
Wersja 2 – jajko poszetowe gotowane w wodzie:
- 1-2 jajka
- 2 łyżeczki octu 10%
- 1 szczypta soli
Wykonanie
Podobnie jak w poprzednim sposobie jajka wybić (oddzielnie) do miseczki.
Do garnka wlać 1 litr wody, zagotować ją z dodatkiem octu i soli, zmniejszyć ogień, pozwalając wodzie jedynie lekko bulgotać. Wlać jajko z miseczki, łyżką zagarniać białko i przytrzymywać je na środku jajka. Gotować 2-3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik.
|
Wersja 3 – jajko poszetowe gotowane w folii:
- 1-2 jajka
- olej do posmarowania
- folia spożywcza
Wykonanie
Małą miseczkę wyłożyć kawałkiem folii spożywczej, takiej wielkości, aby zmieściło się w niej jajko i można było je związać.
Folię posmarować olejem, wbić jajko i związać ją na końcu. Woreczek włożyć do garnka z gotującą się wodą, trzymać na ogniu 4 minuty, wyjąć i po chwili ostygnięcia rozciąć folię i wyłożyć jajko poszetowe na talerz.
2 Komentarze
M&B
12 października 2017 at 20:50
Dziękujemy. 🙂
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
12 października 2017 at 13:03
Bardzo fajny przepis 🙂