Pieczone udka kaczki II

Udka kacze tym razem przygotowaliśmy w najprostszy sposób, nie używając poza solą himalajską i kolorowym pieprzem żadnych przypraw. Pieczone udka kaczki miały złocistą, chrupiącą skórkę, która kryła miękkie i soczyste mięso. Do udek dobraliśmy zdrową kaszę bulgur i surówkę z czerwonych buraczków – szybki, prosty i smaczny posiłek. 🙂
Pieczone udka kaczki – składniki
- 4 udka kacze
- sól himalajska
- pieprz kolorowy w ziarenkach
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Kacze udka umyć, osuszyć, następnie oprószyć zmieloną solą i pieprzem. Na niewielkiej ilości oleju obsmażyć z obu stron.
Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 1 godz. 45 minut – 2 godz. W trakcie pieczenia mięso od czasu do czasu odwracać na drugą stronę.
Po wyjęciu z piekarnika pieczone udka kaczki zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło.
|
Podobne przepisy
