Szakszuka (Shakshouka) ze szpinakiem

Szakszuka (Shakshouka) ze szpinakiem jest kolejnym pomysłem na posiłek przywiezionym z weekendowych wycieczek po Polsce. Po raz pierwszy słowo „szakszuka” zobaczyliśmy w menu jednej restauracji w Toruniu, a ciekawość, co to jest, zachęciła nas do wstąpienia tam na śniadanie. 🙂 Podano nam jajka zapiekane w sosie pomidorowym z papryką – proste, smaczne i sycące danie na początek dnia. Warto to danie włączyć do domowego zestawu porannych posiłków, wzbogacając codzienną dietę o porcję zdrowych warzyw. Tym bardziej, że szakszukę przygotowuje się od razu dla kilku osób, można ją urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami i przyprawami, w sezonie wykorzystując świeże pomidory, a poza nim sięgając po pomidory z puszki. Na naszym blogu jako pierwsza pojawia się szakszuka ze szpinakiem, ale z pewnością za jakiś czas zamieścimy również inne wersje tego smakowitego śniadania.
Szakszuka (Shakshouka) ze szpinakiem – składniki
- 4 jajka
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści świeżego szpinaku baby
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.
Paprykę umyć, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, przesmażać przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i smażyć kolejne dwie minuty. Po tym czasie dosypać czerwoną paprykę, smażyć około 5 minut, dość często mieszając. Do warzyw wlać pomidory z puszki, dodać oregano, oprószyć solą oraz pieprzem, kontynuować smażenie, aby zredukować ilość wody. Następnie na wierzchu rozrzucić liście szpinaku, zrobić 4 wgłębienia, w które wbić jajka, posypać je solą. Przykryć przykrywką i smażyć, aż jajka się zetną.
Szakszukę ze szpinakiem podawać od razu po przygotowaniu ze świeżym pieczywem.
|
Podobne przepisy





