Udka kurczaka pieczone z ziemniakami
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami są dobrym pomysłem na przygotowanie prostego i szybkiego obiadu. Do ich przyprawiania można użyć ulubionych ziół, a główną zaletą jest to, że kurczak i ziemniaki pieką się razem, co pozwala zaoszczędzić czas. Pieczone udka kurczaka z dodatkiem ziemniaków zrobimy jeszcze nie raz, gdyż na dłuższe gotowanie w tygodniu brakuje nam czasu.
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami – składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie
Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszać łyżeczkę rozmarynu, majeranku i oregano z łyżką oleju. Dodać sól i pieprz.
Udka kurczaka natrzeć obficie ziołową marynatą, wstawić na 30 minut do lodówki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Wykonanie
Ziemniaki i cebulę umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i posypać ziołami, dokładnie wymieszać.
Na wierzch ziemniaków położyć udka kurczaka, przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 60 minut.
Po tym czasie zdjąć folię, piec jeszcze 10 minut, do zrumienienia się mięsa.
Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami podawać od razu po upieczeniu z ulubioną surówką.
1 Komentarze
Zuza
16 października 2017 at 13:38
najlepsze!