Castagnaccio

M&B
Castagnaccio

Na przepis na włoskie ciasto castagnaccio natrafiliśmy przypadkiem, szukając czegoś zupełnie innego. Jego niecodzienne smaki bardzo nas zaintrygowały, a ponieważ główny składnik, jakim jest mąka kasztanowa, leżał od dłuższego czasu w szufladzie, od razu dodaliśmy pomysł do zakładek. Nie znając języka włoskiego, skorzystaliśmy z wbudowanego translatora, który podpowiadał nam, że mamy użyć jądra lub ziarna orzecha włoskiego, a na koniec posypać powierzchnię ciasta kroplą oleju. Przepis na ciasto z mąki kasztanowej był na tyle prosty, że takie słowne perełki nie tylko nie przeszkadzały, a wręcz rozweselając, uprzyjemniały czas w kuchni. 🙂

Składniki na castagnaccio




Wykonanie

Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut.

Orzechy włoskie z grubsza posiekać.

Do miski przez gęste sitko przesiać mąkę kasztanową, jest to wskazane, aby rozbić grudki. Wlać wodę oraz jedną łyżkę oliwy, wsypać cukier i szczyptę soli, dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do kasztanowego ciasta wsypać 2/3 orzeszków pinii, orzechów włoskich oraz rodzynek, pozostałe odłożyć do posypania wierzchu. Dodać kilkanaście igiełek rozmarynu, wymieszać.

Dno formy do pieczenia (35/10 cm) lub tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstrząsnąć formą, aby wyrównać jego powierzchnię, posypać odłożonymi rodzynkami, orzechami oraz igiełkami rozmarynu. Polać łyżką oliwy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – aż ciasto lekko popęka.

Castagnaccio wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.




castagnaccio

castagnaccio

castagnaccio

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Castagnaccio - włoskie ciasto z mąki kasztanowej
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis