Karpatka z kremem budyniowym

W weekend czas przy kawie umilała nam karpatka z kremem budyniowym. Od dłuższego czasu nie piekliśmy ciast i brakowało nam już smaku domowego ciasta. Z racji tego, że ten weekend spędzaliśmy w domu, mogliśmy pozwolić sobie na dłuższe spędzenie czasu w kuchni. Nie narzekaliśmy więc, gdy ciasto parzone po szybkim zrobieniu, potrzebowało czasu na przestygnięcie, a potem czekaliśmy na wystygnięcie blachy do pieczenia. Nie zniechęcał nas długotrwały proces robienia domowego kremu budyniowego, gotowanie, stygnięcie i ucieranie. Przed sobą mieliśmy bowiem smaczny cel, czyli karpatkę z waniliowym kremem budyniowym. 🙂 I nasz czas spędzony w kuchni został należycie nagrodzony – ciasto bajecznie się pofalowało, krem wyszedł gładki i puszysty. Idealne ciasto do weekendowej chwili przy kawie. 🙂
Karpatka z kremem budyniowym – składniki
Ciasto parzone (ptysiowe):
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek (wielkości M)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Krem budyniowy:
- 1/2 l mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
|
Przygotowanie
Ciasto parzone (ptysiowe):
Do garnka wlać wodę, włożyć masło, podgrzewać na ogniu do jego rozpuszczenia się, po czym doprowadzić do wrzenia. Odstawić, wsypać mąkę, energicznie wymieszać, ponownie postawić na palnik i mieszając, gotować, aż ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodziło od brzegów. Garnek zdjąć z kuchenki, przykryć przykrywką, pozostawić do wystygnięcia.
Do zimnego ciasta parzonego wsypać szczyptę soli i proszek do pieczenia. Następnie dodawać po jednym jajku, każdorazowo przed dodaniem kolejnego dokładnie wmiksować poprzednie jajko.
Blachę do pieczenia o wymiarach 30/25 cm wysmarować margaryną, posypać mąką. W kilku miejscach łyżką wyłożyć połowę ptysiowego ciasta, rozprowadzić je po całej blasze – ciasto będzie cienkie, a jego powierzchnia nie musi być równa.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 20 minut – do zezłocenia się ciasta. W trakcie pieczenia nie można otwierać drzwiczek piekarnika. Upieczony blat wyłożyć na kratkę. W taki sam sposób upiec drugą porcję ciasta – jeżeli używa się jednej blachy, należy pozostawić ją do wystygnięcia przed rozprowadzeniem ciasta.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać szklankę i rozprowadzić w nim obie mąki oraz żółtko. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem, wlać mieszaninę mąk i żółtka. Intensywnie mieszać, aby nie powstały grudki, zmniejszyć ogień i mieszając, w dalszym ciągu gotować do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Ugotowany domowy budyń przykryć szczelnie folią spożywczą, aby na jego wierzchu nie powstał kożuch, wystudzić w temperaturze pokojowej.
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć na puszystą białą masę, trwa to ok. 15 minut. Następnie, miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce budyniu, każdą z nich przed dodaniem następnej dobrze wmieszać.
Wykonanie
Na jeden z blatów ciasta parzonego wyłożyć krem budyniowy, rozprowadzić go na jego powierzchni, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
Karpatkę przed pokrojeniem i podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
iza
8 kwietnia 2019 at 11:05
uwielbiam to ciasto