Pieczone bataty

Pieczone bataty dość często pojawiają się na naszym stole w różnych wydaniach. Te słodkie ziemniaki na szczęście są już łatwo dostępne i to w przystępnej cenie. Dzisiaj upiekliśmy je jedynie z dodatkiem oleju z chilli i odrobiną soli himalajskiej. Przygotowaliśmy do nich dwa sosy – z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz z czerwoną cebulą i czosnkiem. Tych kilka prostych składników doskonale uzupełniło smak słodkich pieczonych batatów i sprawiło, że pieczone bataty są odpowiednią propozycją na obiad, kolację czy też grilla.
Pieczone bataty – składniki
Pieczone bataty:
- 4 bataty
- 3 łyżki oliwy lub 3 łyżki oleju smakowego (np. z chili)
- sól gruboziarnista
Sos śródziemnomorski:
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 20 czarnych oliwek
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
Sos cebulowy:
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Pieczone bataty:
Bataty dokładnie umyć, gęsto ponacinać na 3/4 wysokości – co pół centymetra. Posmarować dokładnie olejem lub oliwą, wyłożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Słodkie ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez ok. 45 minut, w czasie pieczenia można je kilka razy posmarować oliwą. Upieczone bataty powinny mieć lekko brązową skórkę oraz miękki środek.
Sos śródziemnomorski:
Pomidory i oliwki odsączyć, pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać jogurt z oliwkami, pomidorami oraz oregano. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Sos cebulowy:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
W miseczce wymieszać śmietanę, majonez, cebulę czosnek. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
|
Podobne przepisy
