Naleśniki z bananami w karmelu
Pierwsze nasze wspólne naleśniki z bananami były na niedzielne śniadanie do łóżka i oczywiście bardzo nam smakowały. Od tamtego dnia bananowe nadzienie do naleśników jest dla nas wyjątkowe i stało się naszym ulubionym. Aby sobie teraz jeszcze bardziej dosłodzić, podsmażyliśmy naleśniki z bananami w skarmelizowanym cukrze. Efekt był rewelacyjny i teraz zawsze będziemy je tak przyrządzać.
Naleśniki z bananami w karmelu – składniki
Naleśniki:
- 150 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- odrobina proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 4 duże, dojrzałe banany
Dodatkowo:
- kilka łyżek cukru do skarmelizowania
|
Przygotowanie
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.
W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.
Na patelnię nalać odrobinę oleju, bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz.
Banany obrać i pociąć na cienkie półplasterki, kłaść je na naleśnikach, które następnie składać w trójkąty lub zawijać w rulon.
Na patelnię wsypać cukier, podgrzewać, aż zacznie się rozpuszczać. Zmniejszyć ogień, na karmelu położyć naleśniki z bananami, chwilę podsmażać z każdej strony.
|
1 Komentarze
Anonim
28 października 2015 at 19:40
jestem w niebie! a dieta nich idzie w odstawkę 🙂