Naleśniki z bananami w karmelu

M&B
Naleśniki z bananami w karmelu

Pierwsze nasze wspólne naleśniki z bananami były na niedzielne śniadanie do łóżka i oczywiście bardzo nam smakowały. Od tamtego dnia bananowe nadzienie do naleśników jest dla nas wyjątkowe i stało się naszym ulubionym. Aby sobie teraz jeszcze bardziej dosłodzić, podsmażyliśmy naleśniki z bananami w skarmelizowanym cukrze. Efekt był rewelacyjny i teraz zawsze będziemy je tak przyrządzać.

Naleśniki z bananami w karmelu – składniki

Naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 4 duże, dojrzałe banany

Dodatkowo:

  • kilka łyżek cukru do skarmelizowania




Przygotowanie

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.

W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.

Na patelnię nalać odrobinę oleju, bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz.

Banany obrać i pociąć na cienkie półplasterki, kłaść je na naleśnikach, które następnie składać w trójkąty lub zawijać w rulon.

Na patelnię wsypać cukier, podgrzewać, aż zacznie się rozpuszczać. Zmniejszyć ogień, na karmelu położyć naleśniki z bananami, chwilę podsmażać z każdej strony.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Naleśniki z bananami w karmelu
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Anonim

    28 października 2015 at 19:40

    jestem w niebie! a dieta nich idzie w odstawkę 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis