Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika to propozycja dla tych, którzy nie mają w domu frytkownicy oraz dla tych, którzy nie chcą kupować mrożonych frytek. Zaletą w ich przygotowaniu jest fakt, że nie potrzebujemy litra czy dwóch oleju, a jedynie szklankę. Przy okazji możemy wykorzystać piekarnik do upieczenie mięsa lub czerwonych buraków – oszczędzamy czas i pieniądze, a my to lubimy. 😉
Frytki z piekarnika – składniki
- 1 kg dużych ziemniaków
- 1 szklanka oleju
|
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty. Odcedzić.
Na blachę wylać olej, rozłożyć przygotowane ziemniaki i z każdej strony je natłuścić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec do uzyskania złotego koloru 30-50 minut – dokładny czas zależy od rodzaju ziemniaków i wielkości frytek. W trakcie pieczenia kilka razy je przemieszać.
Frytki z piekarnika indywidualnie posolić do smaku, można podawać z mięsem, jajkiem sadzonym, rybą lub z ketchupem, majonezem czy kwaśną śmietaną.
|
Podobne przepisy
