Frytki z piekarnika

M&B
Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika to propozycja dla tych, którzy nie mają w domu frytkownicy oraz dla tych, którzy nie chcą kupować mrożonych frytek. Zaletą w ich przygotowaniu jest fakt, że nie potrzebujemy litra czy dwóch oleju, a jedynie szklankę. Przy okazji możemy wykorzystać piekarnik do upieczenie mięsa lub czerwonych buraków – oszczędzamy czas i pieniądze, a my to lubimy. 😉

Frytki z piekarnika – składniki

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 1 szklanka oleju



Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty. Odcedzić.

Na blachę wylać olej, rozłożyć przygotowane ziemniaki i z każdej strony je natłuścić.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec do uzyskania złotego koloru 30-50 minut – dokładny czas zależy od rodzaju ziemniaków i wielkości frytek. W trakcie pieczenia kilka razy je przemieszać.

Frytki z piekarnika indywidualnie posolić do smaku, można podawać z mięsem, jajkiem sadzonym, rybą lub z ketchupem, majonezem czy kwaśną śmietaną.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Frytki z piekarnika
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis