Gołąbki bez zawijania

M&B
Gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki bez zawijania znalazłam w swoim zeszycie z pomysłami na obiady. Spisałam go dawno temu od Koleżanki, która takie szybkie gołąbki przygotowała na mój przyjazd. Smak ich był doskonały, niczym nie różnił się od tych tradycyjnych, więc zapisałam przepis na gołąbki dla leniwych. 😉 Nasze gołąbki bez zawijania są bez ryżu, ale podczas jedzenia ma się wrażenie, że on tam jednak jest i bardzo dobrze smakuje. Brzmi to nieco dziwnie, wiemy, wiemy, ale zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na nieco inne gołąbki w sosie pomidorowym.

Gołąbki bez zawijania – składniki

Gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 średnia kapusta (800 g)
  • 3 małe cebule
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 1/2 litra rosołu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10-15 listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku



Przygotowanie

Gołąbki:

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, głąb wyrzucić. Wsypać łyżeczkę soli, wymieszać, odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie kapustę odcisnąć.

Cebule obrać, drobno posiekać.

Do miski z kapustą dodać mięso mielone, cebule, kaszę mannę oraz jajka, dokładnie wymieszać rękami, żeby składniki równomiernie się połączyły. Doprawić solą i pieprzem.

Z masy formować gołąbki, każdy obtoczyć w mące, następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć ok. 10 minut do zezłocenia.

Sos pomidorowy:

Do rondla lub głębokiej patelni z pokrywką wlać rosół oraz przecier, wsypać łyżeczkę cukru i drobno posiekaną bazylię. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wykonanie

Do sosu włożyć podsmażone gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut.

Gołąbki bez zawijania podawać na gorąco z dużą ilością sosu pomidorowego.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gołąbki bez zawijania
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis